Zonnebrand kun je op een zomerse dag snel oplopen. Voor kwetsbare huidtypen is tien minuten in de volle zon vaak al genoeg. Het kan bij een rode huid blijven of ernstigere symptomen veroorzaken. Hier vertellen we wat je kunt doen bij verschillende graden van verbranding en we geven tips om zonnebrand te voorkomen.
Hoe ontstaat zonnebrand?
Zonnebrand is de manier waarop de huid reageert wanneer deze teveel UV straling krijgt van de zon of de zonnebank. Hoe snel zonnebrand optreedt, is afhankelijk van je huidtype. Bij mensen die van zichzelf een donkerdere huidskleur hebben duurt het langer, maar iedereen kan in de zon verbranden. Dus ook wanneer je al een lekker bruin kleurtje hebt opgebouwd, blijft je huid vatbaar voor zonnebrand.
Vier graden zonnebrand
Een rode huid is het eerste teken van zonnebrand. Hoe heviger de verbranding, hoe vervelender en vaak pijnlijker de symptomen, en hoe groter het risico wordt op permanente schade in de vorm van rimpels, pigmentvlekken en huidkanker. De medische wetenschap onderscheidt vier graden zonnebrand.
Graad 1
Je huid is na het zonnen lichtrood. De roodheid verdwijnt binnen enkele dagen zonder dat de huid afschilfert.
Graad 2
Je huid is flink rood en voelt pijnlijk aan. Wanneer de roodheid na een dag of drie verdwijnt, kan de huid licht afschilferen.
Graad 3
Je huid is donkerrood, gezwollen en pijnlijk. Na enkele dagen schilfert de huid volledig af.
Graad 4
Naast de symptomen van graad 3 ontstaan er ook nog blaasjes. Je huid schilfert na enkele dagen volledig af en je loopt kans op een permanente vlekkige pigmentatie.
Behandelen van zonnebrand
De behandeling van zonnebrand heeft twee doelen: het ongemak en de pijn verlichten en de huid helpen zich te herstellen.
Een aantal tips:
- Drink voldoende water om je huid te hydrateren.
- Neem een koude of lauwwarme douche of bad.
- Smeer de verbrande huid in met een vochtinbrengende crème, zoals hydrocolloïdcrème of een goede aftersun. Herhaal dit zolang het nodig is.
- Draag losse kleding. Je huid moet kunnen ademen om snel te genezen.
- Gebruik indien nodig een pijnstiller.
Wat je niet moet doen:
- In de zon blijven wanneer je merkt dat je begint te verbranden.
- Je huid weer blootstellen aan zonlicht voordat deze helemaal genezen is.
- Blaren doorprikken, want dit kan infecties veroorzaken.
- Vette of olieachtige huidverzorgingsproducten gebruiken.
Wanneer moet je naar de dokter?
In sommige gevallen kunnen de effecten van zonnebrand zo pijnlijk of zelfs gevaarlijk zijn dat het verstandig is medische hulp in te roepen. Aarzel niet om naar je huisarts of de eerste hulp te gaan in de volgende gevallen:
- Bij vierdegraads zonnebrand met blaren. De arts kan dan bijvoorbeeld een corticosteroïd zalf voorschrijven of een behandeling met ontstekingsremmers.
- Als de huid na twee weken nog niet hersteld is.
- Wanneer je last krijgt van koorts, versnelde hartslag, duizeligheid of misselijkheid. Dan is er mogelijk sprake van hitteslag, wat een levensbedreigende aandoening kan zijn.
- Wanneer kleine kinderen symptomen van zonnebrand vertonen, is het altijd verstandig om met ze naar de dokter te gaan.
Tips om zonnebrand te voorkomen
- Gebruik een zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Welke beschermingsfactor jouw huidtype nodig heeft, kun je lezen in ons artikel Wat is mijn zonnecrème factor?
- Vermijd de zon het best tussen 11uur ’s ochtends en 3 uur ‘s middags.
- Ban de zonnebank uit je leven.
- Draag een hoofddeksel, zonnebril en beschermende kleding, zeker wanneer je een huidtype hebt dat snel verbrandt.
- Wil je bruin worden, bouw het zonnebaden dan op en laat je huid langzaam wennen aan de zon.