Beschermt vitamine D tegen corona?

Onderzoeksresultaten zijn op verschillende manieren te interpreteren

Verschillende recente onderzoeken concluderen dat er een link bestaat tussen een vitamine D-tekort en het coronavirus. Op plaatsen waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, blijkt de kans op een dodelijke afloop van het coronavirus groter.

Maar betekent dit ook dat het slikken van extra vitamine D beschermt tegen besmetting en zorgt voor een minder ernstig effect van het virus? Eerdere studies toonden aan dat vitamine D de kans op astma, tuberculose en griep verkleint, aandoeningen die net als het Covid-19 virus invloed hebben op de luchtwegen en longen. Zoals altijd bij vragen over voedingssupplementen is de medische wetenschap verdeeld.

Britse onderzoekers keken naar cijfers over de gemiddelde vitamine D-spiegel van inwoners van twintig Europese landen en vergeleken deze cijfers met het aantal sterfgevallen aan het coronavirus. Ze vonden een opvallende link tussen landen waar een vitamine D-tekort vaak voorkomt en waar het coronavirus voor veel sterfgevallen zorgt.

Maar er is onder artsen geen overeenstemming over oorzaak en gevolg. Werkt een vitamine D-tekort de kans op besmetting in de hand, of is het zo dat het vaak gesinaleerde vitamine D-tekort bij coronapatiënten juist door het virus wordt veroorzaakt?

Omdat we niet met zekerheid kunnen stellen dat er een directe link is tussen een vitamine D-tekort en een hoger risico op het krijgen van of overlijden aan corona, is er nog geen overheidsadvies om extra vitamine D te slikken. Er moet eerst nog meer onderzoek gedaan worden, is het officiële standpunt.

Maar moeten we daarop wachten?

‘Waarom zou je in vredenaam geen vitamine D slikken?’ zegt Harry Wichers, een Nederlandse hoogleraar, gespecialiseerd in hoe je met voeding het immuunsysteem kunt beïnvloeden. ‘Vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt alleen hierdoor al de kans dat je een corona-infectie oploopt.’

Van ‘het kan geen kwaad’ tot ‘zeker doen!’

Los van alle tegenstrijdige berichten is er eigenlijk geen argument tegen het nemen van een vitamine D supplement. En zeker in de wintermaanden zijn er goede argumenten voor. Vitamine D is onmisbaar voor een aantal lichaamsfuncties en het is belangrijk om ons vitamine D-gehalte op peil te houden.

Wat doet vitamine D voor onze gezondheid?

Vitamine D is onmisbaar voor een goede werking van het immuunsysteem en de spieren. Daarnaast hebben we deze vitamine nodig om calcium uit de voeding op te nemen en onze botten en tanden sterk te houden.

Wanneer is het verstandig extra vitamine D te slikken?

Vitamine D staat ook wel bekend als de ‘zonnevitamine’, omdat hij voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Ook krijgen we vitamine D binnen uit voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zij het in zeer kleine hoeveelheden. Alleen vette vis, zoals bijvoorbeeld paling, zalm en makreel bevat iets meer vitamine D. Daarnaast wordt deze vitamine toegevoegd aan sommige voedingsproducten, zoals margarine en halvarine. Als je geavarieerd eet en voldoende buiten komt – dagelijks minimaal een kwartier – zul je gewoonlijk voldoende vitamine D binnenkrijgen.

In welke gevallen wordt extra vitamine D in de vorm van een dagelijks voedingssupplement aanbevolen? Het Vitamine Informatie Bureau geeft het volgende advies:

  • Kinderen 0 t/m 3 jaar – 10 mcg
  • Volwassenen 50 t/m 69 jaar -10 mcg
  • Volwassenen 70 jaar en ouder – 20 mcg
  • Zwangere vrouwen -10 mcg

Daarnaast wordt speciaal mensen met een donkere huidskleur geadviseerd om in de wintermaanden een vitamine D supplement te nemen. Een donkere huid maakt namelijk minder goed vitamine D aan uit zonlicht.

Conclusie

Er zijn zeker aanwijzingen dat vitamine D een rol kan spelen om een coronabesmetting minder ernstig te laten verlopen. Deze aanwijzingen zijn echter nog onvoldoende voor de officiële instanties om het innemen van extra vitamine D te adviseren. Maar daar hoeven we natuurlijk niet op te wachten. Het heeft ook even geduurd voordat deze instanties het nut van gezichtsmaskers inzagen.

Vitamine D helpt de weerstand tegen (virus)infecties te verhogen. Vooral in de wintermaanden, wanneer we minder vitamine D uit zonlicht halen, is het daarom verstandig het vitamine D gehalte in ons lichaam op een gezond peil te houden met een dagelijks supplement.

Lees ook Wat je moet weten over desinfecterende handgel.

Categories: Fit en gezond, Voedingssupplementen, Wintertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer