Een typische vrouwenkwaal
Blaasontsteking ofwel cystitis is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas en de plasbuis. Meestal wordt dit veroorzaakt door darmbacteriën. Omdat bij vrouwen de plasbuis dicht bij de anus ligt, kunnen die bacteriën vanuit de darm makkelijk de vagina en plasbuis bereiken. Een blaasontsteking kan leiden tot een ontsteking van het nierbekken. Zeker wanneer het ongemak gepaard gaat met pijn in de onderrug of koorts is het raadzaam om naar de dokter te gaan.
Zo herken je een blaasontsteking
- Branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
- Doorlopend kleine hoeveelheden moeten plassen
- De urine ruikt onaangenaam en is troebel
- Soms zit er wat bloed in de urine en is er urineverlies
Wat kun je doen als je een blaasontsteking hebt?
Het eerste advies is: veel water drinken. Dat lijkt een beetje tegenstrijdig, omdat je dan nog vaker moet plassen – en dat doet juist pijn – maar het is nodig om de urinewegen schoon te spoelen. Bij een blaasontsteking is het belangrijk dat je de tijd neemt om te plassen en zorgt dat je blaas helemaal leeg is.
Een middel dat vaak wordt aanbevolen is cranberry of veenbessensap. De looizuurachtige verbindingen in deze bes voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten aan de blaaswand. Als je dit beproefde middel wilt proberen, kun je kiezen uit een aantal producten waarin het is verwerkt, zoals capsules of cranberry sap.
D-mannose, een natuurlijke suiker die in kleine hoeveelheden door ons lichaam wordt aangemaakt, is een ander probaat middel bij een blaasontsteking. En ook Vitamine C kan helpen om er sneller vanaf te komen. Vitamine C verhoogt niet alleen de weerstand, maar ook de zuurgraad in je blaas, en daar houden bacteriën niet van.
Lukt het niet om een blaasontsteking zelf onder controle te krijgen, dan kan de dokter een antibioticakuur voorschrijven. In sommige gevallen zal dat noodzakelijk zijn, al is het een soort ‘laatste redmiddel’, omdat antibitotica niet alleen de slechte bacteriën doden, maar ook de goede.
Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?
Door goede hygiëne, voldoende drinken en andere simpele voorzorgen kun je de kans op het krijgen van een blaasontsteking aanzienlijk verminderen. 6 tips:
- Veeg als je naar de wc moet altijd van voor naar achter schoon.
- Drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Stel plassen niet onnodig uit en neem de tijd om je blaas volledig te ledigen.
- Plas voor het slapengaan en na seksueel contact.
- Gebruik een pH-neutrale zeep voor de intieme hygiëne.
- Draag katoenen ondergoed.