Hoe ontstaan maagkachten?
De wand van onze maag wordt beschermd door het maagslijmvlies. Verschillende oorzaken kunnen dit beschermlaagje plaatselijk dunner maken. Het maagzuur, dat nodig is voor de voedselvertering, kan hierdoor de maagwand plaatselijk gaan irriteren en de maagwand kan ontstoken raken. Bij wat we ‘brandend maagzuur’ noemen, komt er maagzuur in de slokdarm. En een ‘opgeblazen gevoel’ treedt meestal na het eten op. De oorzaak is gasophoping in het maag-darmkanaal. Een aantal dingen die tot het ontstaan van maagklachten kunnen leiden zijn:
- Vet en gekruid eten
- Teveel eten of te snel eten
- Roken
- Alcohol, koffie, thee en koolzuurhoudende drank
- Stress
- Zwangerschap
- Bacteriële infectie
- Bepaalde medicijnen zoals pijnstillers, bloedverdunners en antidepressiva
Wat kun je doen bij maagpijn?
Meestal gaan maagklachten vanzelf over. Bij brandend maagzuur kan een maagzuurbindend middel verlichting brengen en gebruik bij een opgeblazen gevoel een middel als Tempocol. Wil je een pijnstiller innemen, gebruik dan geen ibuprofen of aspirine. Deze middelen irriteren je maag namelijk nog meer. Kies liever voor paracetamol.
Wanneer moet je met maagklachten naar de dokter?
Aanhoudende maagklachten kunnen ernstige gevolgen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot het ontstaan van een maagzweer. En het is ook mogelijk dat de klachten een onderliggende oorzaak hebben, die een medische behandeling vereist. In de volgende gevallen is het raadzaam om niet met pijn rond te blijven lopen, maar naar je huisarts te gaan.
- Als de klachten aanhouden of verergeren
- Als je steeds moet overgeven
- Als het eten moeilijk zakt
- Als je in korte tijd veel afvalt
- Bij een zeurende pijn tijdens zwangerschap
Met kinderen is het altijd aan te bevelen om bij maagpijn naar de dokter te gaan. En bij deze symptomen is een doktersbezoek zelfs noodzakelijk:
- Bloed overgeven
- Zwarte ontlasting
- Een uitstralende pijn vanuit de maag
Wat kan helpen om maagklachten te voorkomen?
Aanpassingen in eetgewoonten en leefstijl kunnen de kans op het krijgen van maagklachten aanzienlijk verkleinen. Een aantal tips:
- Eet geen grote porties en vermijd vet of sterk gekruid voedsel. Meer over gezond eten en de invloed die dit heeft op ons lichaam kun je lezen in Eet jezelf gezond. 10 voedingstips.
- Eet langzaam en kauw je voedsel goed.
- Wees matig met koffie, thee, alcohol en koolzuurhoudende frisdrank.
- Stop met roken.
- Probeer spanningen zoveel mogelijk te vermijden.
- Draag geen kleding die knelt in de taille.
- Leef met regelmaat en eet op vaste tijden.
- Neem voldoende beweging.
- Heb je vooral ’s nachts klachten, eet je laatste maaltijd dan minstens drie uur voordat je naar bed gaat om het eten de kans te geven te verteren.
- Wanneer je bukt, doe dit dan langzaam. Bij snel bukken is de kans dat er maagzuur in je slokdarm stroomt namelijk groter.