Als je kind met luizen thuiskomt

Kind met hoofdjeuk

Nu de scholen weer gaan beginnen, is de kans niet denkbeeldig dat je kind met hoofdluis thuiskomt. Luizen zijn een traditioneel probleem op scholen. Dat heeft niets met hygiëne te maken en het is een misvatting dat ze vooral bij ‘vuile’ kinderen voorkomen. Luizen zijn beweeglijke beestjes, die zich verspreiden via contact van haar tegen haar en via kledingstukken.

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis, of Pediculus humanus capitis, is een parasiet die leeft van mensenbloed.

Hij zoekt het liefst behaarde en warme plekjes op. Een volwassen hoofdluis wordt niet groter dan 2 tot 4 mm.

Zijn grijsblauwe kleur verandert in roodbruin nadat hij bloed opgezogen heeft.

Mensen en dieren hebben elk hun eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom.

Is hoofdluis schadelijk of vies?

Nee, deze beestjes kunnen geen ziektes overbrengen en ze hebben niets te maken met schone of vieze haren. Het enige symptoom is jeuk. Dat kan overigens vervelend genoeg zijn.

Hoe zie je of je kind hoofdluis heeft?

Vaak is jeuk een eerste aanwijzing, maar dat is niet altijd het geval. Gebruik een luizenkam of een andere kam met fijne tanden om te controleren en kijk vooral achter de oren en in de nek of je hoofdluizen ziet bewegen. Grijswitte puntjes zijn ook een teken van hoofdluis. Dat zijn de eitjes.

Omdat de beestjes zo klein zijn, bestaat de kans dat je ze mist. Een goede methode is het haar te kammen boven de wasbak of een vel wit papier. Als er luizen uit het haar vallen kun je ze zien als grijsblauwe of roodbruine bewegende spikkeltjes.

Wat kun je tegen hoofdluis doen?

Helaas bestaan er geen middelen om te voorkomen dat je kind hoofdluis krijgt. Maar door regelmatig te controleren, kun je het probleem snel aanpakken. Tegen hoofdluis bestaan twee behandelingen: uitkammen en het gebruik van een antihoofdluismiddel.

Uitkammen

Kam twee weken lang elke dag het haar met een fijne kam, in combinatie met een crèmespoeling. Door dit twee weken dagelijks te doen, verwijder je alle luizen voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen. Deze eitjes – de neten van de hoofdluis – komen na 7 tot 10 dagen uit en zijn moeilijk met de kam te verwijderen. Als je ze ziet, kun je ze met je nagels weghalen.

Zo ga je te werk:

  • Maak het haar goed nat en wrijf de crèmespoeling in. Kam eerst met een gewone kam eventuele klitten weg.
  • Kam het haar grondig van achter naar voren met een fijne kam tegen de hoofdhuid aan. Begin bij het ene oor en kam plukje voor plukje, naar het andere oor.
  • Veeg de kam regelmatig af aan een papieren zakdoek.
  • Spoel na het kammen de crèmespoeling uit het haar.
  • Maak de kam na elk gebruik goed schoon met water en zeep.

Dit zijn kammen, speciaal gemaakt om luizen uit te kammen: Shampoux luizenkam, Nitcom-M2 luizenkam en Eureka Care luizenkam

Behandeling met een antihoofdluismiddel

Bij de apotheek zijn verschillende antihoofdluismiddelen verkrijgbaar in de vorm van lotion of shampoo. Deze middelen bevatten een van deze drie werkzame stoffen:

  • Dimeticon
  • Malathion
  • Permetrine

Wij adviseren een middel op basis van dimeticon, omdat hoofdluizen steeds vaker resistent zijn tegen malathion en permetrine. Deze producten met dimeticon bevelen we aan: silikom lotion, silikom spray en elimax shampoo.

Ook bij het gebruik van een antihoofdluismiddel moet je het haar twee weken lang dagelijks kammen met een fijne kam. Voor het overige volg je de aanwijzingen op de bijsluiter.

Zijn er natuurlijke antihoofdluismiddelen?

Naast middelen op basis van olie, waarvan de werking niet is bewezen, is uitkammen de enige natuurlijke manier van bestrijding. Ben je niet dol op chemische middelen, dan kun je hiermee beginnen en eventueel overgaan op een middel op basis van dimeticon als na twee weken de hoofdluis niet volledig verdwenen is.

Help een handje tegen verspreiding

Heb je hoofdluis gevonden, laat het dan weten aan de school, de kinderopvang, de sportclub, ouders van vriendjes en andere plekken waar je kind met anderen in contact komt.

Wat doen scholen?

Omdat hoofdluis zo’n bekend en regelmatig voorkomend verschijnsel is, hebben scholen gewoonlijk een protocol, een standaardprocedure om het probleem aan te pakken. Zo zal de school de ouders informatie en advies verstrekken, en van hun kant helpen ouders de school. Veel scholen kennen tegenwoordig een ‘kriebelteam’, een groep ouders die op regelmatige tijden alle kinderen controleren op de aanwezigheid van hoofdluis. Het is overigens een misverstand dat hoofdluis meer voorkomt in het begin van het schooljaar. Luizen zijn er het hele jaar door. Ze worden alleen vaker ontdekt omdat er na de vakantie meer gecontroleerd wordt.

Meer hoofdluis door selfies

Zijn het traditioneel vooral lagere scholen en kleuterscholen waar hoofdluis voorkomt, de laatste jaren is het een toenemend probleem op middelbare scholen. De directe aanleiding: selfies. Door met de hoofden tegen elkaar te leunen voor een foto, maken jongeren het de beestjes makkelijk om van de ene haardos naar de andere over te stappen.

Categories: Lichaamsverzorging, Zomertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer