Wat is misselijkheid nou eigenlijk precies? Misselijkheid is het gevoel te moeten braken of overgeven zonder dat het ook noodzakelijk effectief gebeurt. Misselijkheid betekent dat je je ongemakkelijk voelt, vooral in de maagstreek. Misselijkheid gaat meestal ook gepaard met een gebrek aan eetlust.
Oorzaken misselijkheid
Technisch gezien ontstaat misselijkheid doordat het plekje in de hersenen, wat het braakcentrum wordt genoemd, wordt geprikkeld en daarom aan de maag het signaal geeft om zich te legen en het dus voelt alsof je moet braken. De reden waarom het braakcentrum wordt geprikkeld kan verschillende oorzaken hebben.
Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende redenen voor misselijkheid zijn overeten, stress, overmatig alcoholgebruik of roken, zwangerschap, wagenziekte, maar zelfs ook door het zien of ruiken van iets dat persoonlijk wordt opgevat als wanstaltig. Daarnaast kan misselijkheid ook veroorzaakt worden door het nemen van bepaalde medicijnen.
Misselijkheid zwangerschap
Misselijkheid komt erg vaak voor en is een normaal verschijnsel tijdens een zwangerschap. Ongeveer 80 procent van de vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het is daarom aan te raden om kleine maaltijden te eten, en vet en sterk gekruid eten te vermijden. Het nemen van een vitamine B6 supplement kan hierbij helpen. Vitamine B6 samen met meclozine kan helpen bij ernstige misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen. Ook Antimetil helpt je om een optimaal spijsverteringsevenwicht terug te vinden bij een zwangerschap.
Misselijkheid verhelpen
Voordat je medicijnen gaat nemen tegen misselijkheid kan je je het volgende afvragen; wat kun je zelf doen om misselijkheid te verhelpen? Je hebt natuurlijk zelf niet in de hand wanneer je misselijk wordt maar je kunt de kans wel verkleinen. Het belangrijkste dat je kunt doen is traag eten en drinken en niet te veel in een keer. Drink daarnaast altijd voldoende water, minstens anderhalve liter per dag. Drink ook niet tijdens de maaltijd, maar alleen erna of ervoor.
Als je makkelijk misselijk wordt, vermijd dan het drinken van alcoholische dranken en vruchtensappen (die vaak heel zuur zijn voor de maag). Vermijd ook koolzuurhoudende dranken zoals spuitwater of frisdrank of laat ze even uitbruisen voor je het drinkt. Zorg daarnaast dat je geen lege maag hebt en nuttig kleine maaltijden tijdens de dag. Vermijd in het algemeen zware maaltijden.
Misselijkheid medicatie
Misselijkheid en braken kunnen met medicijnen vaak sterk verminderd worden. Wanneer de misselijkheid toch aanhoudt, welke medicatie kan je dan bijvoorbeeld nemen? Excedryn wordt gebruikt voor de acute behandeling van hoofdpijn en migraineaanvallen (symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en functionele beperkingen) met of zonder aura.
Wordt de misselijkheid veroorzaakt door wagenziekte? Dan kun je Dimenhydrinate innemen. R Calm Dimenhydrinate is aangewezen voor de preventie en symptomatische behandeling van reisziekte bij kinderen en volwassenen. In geval van misselijkheid tijdens het reizen, neem je de tabletten bij voorkeur minstens 30 min voor vertrek in.
Misselijkheid kan ook worden verlicht door medicatie te nemen die de spijsvertering verbetert. Denk bijvoorbeeld aan Digestil Past zuigtabletten. Digestil is ideaal bij een moeilijke spijsvertering na een maaltijd. Digestil bevat plantenextracten die een gunstig effect hebben op een moeilijke spijsvertering, of bij een zwaar en opgeblazen gevoel. Gember zorgt voor een snelle en doeltreffende vertering. Citroenmelisse is ideaal op het einde van de maaltijd om het zwaartegevoel te verzachten. Kamille ondersteunt de spijsvertering en verzacht het opgeblazen gevoel.
Wil je ook meer te weten komen over de oorzaken en oplossingen voor migraine? Lees dan ons artikel “Migraine: hoe te herkennen en wat kun je eraan doen“.