Symptomen en behandeling longontsteking

longonsteking

Een longontsteking is zwelling of ontsteking van het weefsel in een of beide longen. Het wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie of door een virus. Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. Als je een longontsteking hebt, krijg je eerst moeite met ademhalen en kun je een benauwd gevoel ervaren.

Longontsteking oorzaak

Virussen, bacteriën en schimmels kunnen een longontsteking veroorzaken. Vaak heeft iemand eerst een virusinfectie van de bovenste luchtwegen die, als deze niet vanzelf overgaat, zich verder kan uitbreiden naar de lagere luchtwegen en longblaasjes. Bij longontsteking verdwijnt de verkoudheid of het griepvirus niet vanzelf uit het lichaam, maar dringt het echter dieper de longen in.

Een longontsteking kan bij iedereen voorkomen maar bepaalde categorieën mensen hebben een grotere kans. Welke groepen mensen hebben een grotere kans om een longontsteking op te lopen? Personen met astma, COPD, bronchiëctasieën, mensen met diabetes, ouderen, jonge kinderen, rokers, mensen die overmatig alcohol drinken en over het algemeen mensen met minder weerstand door ziekte of medicijngebruik.

oorzaak longontsteking

Is een longontsteking besmettelijk?

Ja, een longontsteking kan besmettelijk zijn. Een longontsteking is een longinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Sommige van deze ziektekiemen verspreiden zich van persoon tot persoon, dus je kunt besmettelijk zijn als je bepaalde soorten longontsteking hebt. Niet iedereen zal echter een longontsteking krijgen bij blootstelling aan dezelfde ziektekiemen. De meest voorkomende oorzaak is echter een bacterie, de pneumokok en deze bacterie is niet heel besmettelijk.

Longontsteking symptomen

De symptomen van longontsteking kunnen zich plotseling binnen 24 tot 48 uur ontwikkelen, of ze kunnen gedurende meerdere dagen langzamer optreden. Veel voorkomende symptomen van longontsteking zijn onder meer:

  • een hoest – die droog kan zijn of dik geel, groen, bruin of met bloed bevlekt slijm kan produceren
  • moeite met ademhalen – de ademhaling kan snel en oppervlakkig zijn en je kunt je buiten adem voelen zonder echt actief te zijn
  • hoge hartslag
  • hoge temperatuur
  • algemeen onwel voelen
  • zweten en rillen
  • verlies van eetlust
  • pijn op de borst – die erger wordt bij ademhalen of hoesten
  • in mindere mate gewricht- en spierpijn

hoesten bij longonsteking

Longontsteking behandeling

Een milde longontsteking kan meestal gewoon thuis behandeld worden door te rusten en door veel water te drinken of door antibiotica te nemen indien de longonststeking is veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bij meer ernstige gevallen kan een ziekenhuisbehandeling nodig zijn. Een longontsteking kan vanzelf overgaan maar vaak zijn de klachten te hevig om daarop te wachten. Wanneer je symptomen toont die kunnen wijzen op een longontsteking, neem dan natuurlijk eerst contact op met jouw huisarts.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Versterk je weerstand tegen het coronavirus‘.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging, Zomertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer