De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie. Noodanticonceptie wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen bij vrouwen die onbeschermde seks hebben gehad of van wie de anticonceptiemethode heeft gefaald. De morning-afterpil is alleen bedoeld als reserve-anticonceptie, niet als primaire anticonceptiemethode.
De morning-afterpil werkt door tijdelijk te voorkomen dat jouw eierstok een eicel vrijgeeft. Het is een beetje alsof je aan de noodrem trekt bij de eisprong. Waar je bent in je menstruatiecyclus en hoe snel na onbeschermde seks je de morning-afterpil neemt, kan van invloed zijn op hoe goed het zwangerschap voorkomt.
In dit artikel behandelen we 10 vragen die nog vaak gesteld worden met betrekking tot het gebruiken van de morning-afterpil.
Wanneer moet je een morning afterpil nemen?
Neem de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt namelijk nog heel klein. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken, de pil met levonorgestrel kan nog binnen de 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks worden genomen.
Hoe eerder je de morning-afterpil echter neemt, hoe betrouwbaarder die is. Binnen de 24 uur na de onbeschermde seks nemen maakt deze pil in 95% van de gevallen voldoende werkzaam. Tussen de 24 en 48 is dit nog 85% en tussen de 48 en 72 uur is dit nog slechs 58%.
Is de morning afterpil een anticonceptiemiddel?
De morning-afterpil is wel degelijk een anticonceptiemiddel, maar sommigen beschouwen deze pil echter als een aborterend middel. De morning-afterpil werkt op een andere wijze dan een middel als mifepriston, dat gebruikt wordt bij een overtijdbehandeling om een ingenesteld embryo te aborteren.
Werkt de morning afterpil altijd?
Neen. Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Deze vorm van noodanticonceptie stopt of vertraagt waarschijnlijk de eisprong of voorkomt de innesteling van een bevrucht eitje. De morning-afterpil is echter niet meer werkzaam als de innesteling van de bevruchte eicel al is begonnen.
Hoeveel keer mag je morning afterpil nemen?
De morning-afterpil beschermt slechts één keer tegen zwangerschap. En dus niet bij de volgende keer seks. Het is niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren tussen twee menstruaties in te gebruiken. De pillen werken dan minder goed.
Kun je de pil en morning afterpil samen nemen?
Vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken, kunnen de morning-afterpil zonder complicaties innemen. Als je de morning-afterpil gebruikt omdat je meer dan twee doses van jouw anticonceptiepil hebt overgeslagen of gemist, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk weer verder gaat met het innemen ervan.
Waar kan je de morning afterpil kopen?
Je kunt de morning-after pil zonder voorschrijft kopen bij de apotheek of drogisterij.
Hoe duur is de morning afterpil?
Voor de Norlevo betaal je bij Pharmazone minder dan 10 euro. De Ella One is iets duurder en kost ongeveer 20 euro.
Hoe veilig is de morning afterpil?
De morningafter-pil moet worden gezien als een noodpil en de betrouwbaarheid is niet zo groot als bij een anticonceptiemiddel. Ongeveer 1 à 2% van de vrouwen wordt na het slikken van de morningafter-pil alsnog zwanger. De werkzaamheid neemt binnen 3 dagen sterk af.
Kan de morning afterpil je menstruatie uitstellen?
Sommige vrouwen krijgen door de morning-afterpil hun menstruatie vroeger. Bij andere vrouwen heeft de pil het omgekeerde effect en krijgen hun menstruatie later. Er is in geen van beide situaties een reden om in paniek te raken, dit is heel normaal.
Werkt de morning afterpil na eisprong?
Hoe sneller je de morning-afterpil inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad, hoe beter. De pil moet namelijk de ovulatie uitstellen, maar kan dit niet doen als de eisprong al heeft plaatsgevonden. De morning-afterpil werkt dus niet als de eisprong al is geweest.