Wat is fibromyalgie? Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in de spieren en het bindweefsel. Deze aandoening wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap-, geheugen- en stemmingsproblemen.
Symptomen fibromyalgie
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn dus pijn aan spieren en het bindweefsel, stijfheid en moeheid. De pijn kan van plaats naar plaats verschuiven, maar om aan de criteria voor een diagnose te voldoen, moet je gedurende ten minste drie maanden pijn hebben ervaren. De pijn is te vergelijken met pijn die je ook voelt bij zware griep, maar je hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Fibromyalgie oorzaak
Het is niet duidelijk waardoor fibromyalgie ontstaat want bij mensen met fibromyalgie zijn geen afwijkingen in de spieren, het bindweefsel of de gewrichten te vinden. Uit onderzoek bleek wel dat mensen met fibromyalgie een verhoogde spierspanning hebben, wat de spierpijn zou kunnen verklaren. Het is echter niet duidelijk waar de hoge spierspanning vandaan zou komen. Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat het pijncentrum in de hersenen verkeerd is afgesteld bij mensen met fibromyalgie.
Fibromyalgie testen
Hoe kan een arts testen of je fibromyalgie hebt? Fibromyalgie kan niet worden gedetecteerd in bloedonderzoek en ook op röntgenfoto’s is niets te zien. Daarom wordt fibromyalgie getest aan de hand van de klachten. De meest gebruikte criteria voor diagnose is controleren of je ofwel hevige pijn in 3 tot 6 verschillende delen van het lichaam hebt, of je hebt mildere pijn in 7 of meer verschillende gebieden. De pijn moet zich dan in een bepaald aantal lichaamsdelen bevinden en moet als voldoende ernstig worden gezien.
Fibromyalgie behandeling
Momenteel is er geen remedie voor fibromyalgie. Medicijnen, aan lichaamsbeweging doen, acupunctuur, fysiotherapie en pijnstillers kunnen echter de symptomen helpen verlichten en de slaapkwaliteit van de persoon verbeteren. Andere geneesmiddelen vormen momenteel het onderwerp van onderzoek en worden verder getest. Ontstekingsremmers kunnen tijdelijk helpen, maar mogen niet te lang worden gebruikt. Een hoog gedoseerd magnesiumsupplement kan ook doeltreffend zijn bij spierpijnen en verhoogde spierspanning. Ook regelmatige fysieke oefeningen kunnen helpen de symptomen te beheersen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat te doen bij gewrichtspijn?‘.