Als je thuis kraanwater drinkt, dan kun je er voor kiezen om je drinkwater te filteren. Het is in principe niet nodig om jouw kraanwater te filteren om gezondheidsredenen of vanwege zorgen over de waterkwaliteit, maar het kan wel. Hoewel Belgisch kraanwater aan strenge eisen voldoet, kan het water toch kalk, lood en andere stoffen bevatten.
Is kraanwater gezond?
Sinds 2014 is de loodnorm verstrengd voor kraanwater in Vlaanderen: het kraanwater mag maar 10 microgram lood per liter bevatten. De Vlaamse watermaatschappijen controleren kraanwater elke dag en in principe is het kraanwater helemaal veilig. Water is daarom de gezondste dorstlesser die er bestaat. Water bestemd voor menselijke consumptie moet altijd gezond en schoon zijn. Dat geldt voor drinkwater maar ook met betrekking tot persoonlijke hygiëne is het belangrijk schoon water te gebruiken.
Kalk in drinkwater
In Vlaanderen zit wel vrij veel kalk in het drinkwater, en daarom kiezen veel mensen ervoor om hun water te filteren. Kalk in het drinkwater is echter niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er eigenlijk geen last van. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. Water met veel kalk wordt ook wel hard water genoemd en het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat eigenlijk zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Waterfilter waterleiding
In principe is het dus niet nodig om je water te gaan filteren voor de gezondheid. Toch kiezen mensen ervoor om water te filteren. De belangrijkste reden om water te filteren is eigenlijk de smaak. Gefilterd kraanwater smaakt namelijk minder bitter en de smaak is daarom zachter. Gezonder dan ongefilterd kraantjeswater is gefilterd water niet, tenzij het drinkwater door oude loden of koperen leidingen loopt. Water filteren kan ook helpen bij kalkaanslag van elektrische apparaten. Vaak wordt ook chloor toegevoegd aan het water om het water te ontsmetten. De hoeveelheid chloor is niet schadelijk maar kan een irritante smaak of geur met zich meebrengen.
Waarom water filteren?
Het leidingwater in Vlaanderen is perfect drinkbaar en het is daarom niet nodig filtersystemen in te schakelen om de kwaliteit te verbeteren. 99.66 procent van de Vlaamse kranen zorgen voor perfect drinkbaar water. Belgische en Europese drinkwaterbedrijven filteren namelijk het grootste deel van de vervuiling uit het water. Na het filteren van ons water door de drinkwaterbedrijven kunnen in principe wel kleine hoeveelheden vervuiling achterblijven, hoewel de kans vrij klein is.
Waterzuivering en desinfectie
Als je een drinkkan met filter gebruikt om je leidingwater te zuiveren dan is het belangrijk om je filter regelmatig te vervangen. De meeste filters vervang je het best na 4 weken of na 150 liter watergebruik. De waterfilters zijn geschikt voor het zuiveren van chloor, kalk en organische verontreinigingen en absorberen ook metalen zoals lood en koper. Met een goede filter krijgt je water een natuurlijke smaak.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Welke tandpasta kiezen?‘.