We zitten midden in het wintersportseizoen en veel landgenoten verruilen voor een weekje ons vlakke land voor de bergen. Een forse uitdaging als je er even bij stilstaat. Want we gaan dingen doen die we normaal niet doen, spieren gebruiken die we eigenlijk nooit gebruiken en risico’s nemen die we gewoonlijk vermijden.
Een goede voorbereiding helpt om van een ‘schadevrije’ skivakantie te genieten. Een van de dingen waar je zeker profijt van zult hebben is een kleine reisapotheek, speciaal samengesteld voor al die ongewone activiteit in de sneeuw.
Hoe zit het met je conditie?
Spierpijn en valpartijen horen bij een skivakantie, maar een getraind lichaam heeft minder last van dit soort ongemakken. Voordat we het gaan hebben over middelen om de pijn te verlichten, staan we er even bij stil hoe je hem kunt voorkomen. In de weken vóór je vertrek dagelijks speciale ‘skioefeningen’ doen is echt een aanrader. Op YouTube vind je allerlei voorbeelden van oefeningen om thuis te trainen voor de wintersport.
Checklist reisapotheek voor je skivakantiep
- Bestaande medicatie. Gebruik je medicijnen, zorg dan dat je voldoende voorraad hebt voor de duur van je vakantie.
- Een middel tegen wagenziekte. Met de eigen auto of de bus naar de sneeuw? Vooral tijdens het laatste stukje van de reis, wanneer het de bergen ingaat, kunnen gezinsleden die vatbaar zijn voor wagenziekte het moeilijk krijgen.
- Zonnecrème en aftersun. Veel huid zal je tijdens het skiën niet blootstellen aan de zon, maar de onbeschermde delen vragen om extra verzorging. De UV-straling – verantwoordelijk voor veroudering van de huid – is een stuk sterker op grote hoogte en bovendien reflecteert de sneeuw het zonlicht, wat de zonnestraling nog eens zo’n 80% sterker maakt. Een zonnecrème met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor zal je zeker nodig hebben, ook al omdat een dag op de piste een brute ervaring is voor een witte winterhuid. Tip: smeer zeker je gezicht ook op bewolkte dagen in, want in de bergen is zelfs bij een bewolkte hemel volop UV-straling aanwezig.
- Lippenbalsem. Droge en gebarsten lippen zijn een verschijnsel dat elke wintersporter uit ervaring kent. Een lippenbalsem (met zonnefilter) voorkomt dit vervelende ongemakje.
- Gezichtscrème, handcrème, bodylotion. Droog, koud weer – daar hoop je toch op – is zo’n beetje de allerslechtste weersconditie voor je huid. Ook wanneer je normaal dit soort verzorgende producten niet gebruikt, is de wintersport zeker een gelegenheid om het wél te doen.
- Neusspray. Verkoudheidsverschijnselen horen bij de winter, en zeker als je de hele dag buiten in de sneeuw bent, is een verstopte neus een veel voorkomend ongemak.
- Zalf voor spierpijn en kneuzingen. Een ontstekingswerkende zalf zoals voltaren hoort in de uitrusting van iedere wintersporter.
- Coldpack. Een andere manier om het leed na een stevige valpartij te verzachten is het aanbrengen van koude door middel van een coldpack of een gel.
- EHBO-setje. En natuurlijk neem je ook een setje van de standaard EHBO artikelen mee. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit:
- pleisters
- verband en kompressen
- pijnstillers
- ontsmettingsmiddel
- een middel tegen diarree
Een reisapotheek voor alle bestemmingen
Net zoals een wintersportvakantie, stellen ook andere vakanties hun eigen eisen aan de samenstelling van je persoonlijke reisapotheek. Hier lees je er meer over. Rest ons nog je een fantastische skivakantie te wensen, en kom gezond terug!