Elke dag verliezen we zo’n 50 tot 120 haren. Dat merken we niet eens, want er komen er evenveel weer bij.
Van haaruitval spreken we pas wanneer je zoveel haren verliest dat de gevolgen zichtbaar worden.
Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is ‘alopecia androgenetica’, een normaal verouderingsproces waardoor veel mannen op latere leeftijd kaal worden. Maar het kan ook jonge mannen treffen, en vrouwen kunnen aan een soortgelijke vorm van haarverlies lijden, met name tijdens de menopauze.
Alopecia androgenetica komt vaak in families voor. Op 70-jarige leeftijd hebben 8 op de 10 mannen deze vorm van haarverlies en 3 op de 10 vrouwen. Het haarverlies is blijvend, de haargroei herstelt zich niet vanzelf.
Haarverlies kan ook ontstaan door lichamelijke condities en bepaalde medicijnen. Vaak groeit het haar dan weer aan wanneer de oorzaak is verdwenen. Een aantal mogelijke oorzaken:
- Stress
- Koorts
- Ondergewicht
- IJzertekort
- Schildklierziekte
- Chemotherapie
- Strakke hoofdbedekking, vlechten of knot
Bestaan er goede middelen tegen haaruitval?
Er is een enorm aanbod aan shampoos, crèmes en lotions tegen haarverlies. De werking berust gewoonlijk op het verstevigen en behouden van de bestaande haren, maar de resultaten zijn volgens de medische stand nooit afdoende bewezen.
Een van de weinige middelen waaraan wel een aantoonbaar effect wordt toegekend – en dat in een aantal gevallen door artsen wordt voorgeschreven – is het medicijn Minoxidil. Een lotion die minoxidil bevat, strijk je uit over de kalende hoofdhuid, waar het de bloedvaatjes naar de haarschachten verwijdt. Hierdoor verdwijnen er minder haarzakjes en wordt het terug groeien van haren gestimuleerd.
Minoxidil is geen wondermiddel. Het heeft niet bij iedereen resultaat en het effect is tijdelijk. Wanneer je stopt, gaat het kaal worden verder. Bovendien heeft het een aantal bijwerkingen en is er weinig bekend over de gevolgen van langdurig gebruik. We bevelen dan ook nadrukkelijk aan je arts te raadplegen als je dit middel wilt proberen.
Helpen vitamines en mineralen tegen haaruitval?
Van een aantal vitamines en mineralen wordt beweerd dat ze effectief zijn tegen haarverlies, en veel haarverzorgingsproducten bevatten deze ingrediënten. Tegen haaruitval als gevolg van alopecia androgenetica zullen ze weinig uithalen, maar het is wél zo dat bepaalde vitaminen en mineralen onmisbaar zijn voor een gezonde haargroei. Of anders gezegd, bij een gebrek aan deze stoffen zal de conditie van het haar achteruit gaan en is haaruitval een mogelijk gevolg.
- Vooral B-vitaminen zijn belangrijk voor gezond haar. Vitamine B8 ofwel Biotine zorgt voor de aanmaak van keratine, het eiwit waaruit haar voornamelijk bestaat. Maar ook de andere B-vitaminen zijn in dit opzicht werkzaam.
- Vitamine A stimuleert de productie van talg, een vetachtige substantie die onze huid en ons haar beschermt tegen uitdroging.
- Zink is onmisbaar voor allerlei essentiële lichaamsprocessen. Een tekort aan zink leidt ondermeer tot onvoldoende aanmaak van keratine.
- IJzer is nodig voor de vorming van hemoglobine, een eiwit dat de zuurstof in ons lichaam transporteert. Een tekort aan ijzer leidt onder meer tot broos haar en haaruitval.
Bij een afwisselend dieet krijg je deze onmisbare voedingsstoffen in voldoende mate binnen. Wil je weten of het voor jou wenselijk is om bepaalde supplementen in te nemen? Maak gebruik van de chatfunctie voor een persoonlijk advies van een van onze apothekers.