ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. We spreken dus over kinderen met een aandachtstekortstoornis die gepaard gaat met hyperactief gedrag. Deze kindjes zijn heel druk, kunnen zich vaak niet goed concentreren en hebben problemen met opletten. Het is niet zo dat elk druk kind per definitie dit label moet krijgen. Er wordt gesproken over ADHD wanneer er symptomen zijn voor de leeftijd van 7 jaar, langer dan 6 maanden duren en zich op verschillende plaatsen voordoen, dus bijvoorbeeld zowel thuis als op school als in een sportclub of jeugdbeweging.
De precieze oorzaak van ADHD is niet helemaal duidelijk. Het staat wel vast dat er een genetische factor aan verbonden is. 3 tot 5% van de kinderen lijdt aan ADHD.
Wat kan je zelf doen?
Als je denkt dat je kind aan ADHD lijdt, raadpleeg je best de kinderarts of een psychiater. Deze zal door observatie van het kindje, gesprekken met de ouders en enkele onderzoeken trachten om een correcte diagnose te stellen en samen met jou de verdere aanpak te bespreken.
ADHD is immers niet volledig te genezen. De kinderen kunnen wel geholpen woden met een combinatie van gedragstherapie en medicatie.
Kinderen met ADHD zijn gebaat bij veel structuur en regelmaat. Bespreek met hen op voorhand het verloop van de dag en probeer hen op vaste plaatsen en momenten te laten eten, slapen en spelen. Wees consequent, maar probeer wel geduldig te zijn en positief gedrag ook te bekrachtigen.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met ADHD vaak beduidend minder omega-3-vetzuren hebben. Dit type vetzuren (en dan vooral het omega-3-vetzuur EPA) is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarom zouden ze ook gebaat kunnen zijn met voedingssupplementen die deze vetzuren bevatten om de symptomen zoals hyperactiviteit en concentratieproblemen te verminderen.
En als dat niet helpt?
Als de niet-medicamenteuze aanpakken niet helpen, kunnen de kinderen geholpen worden met een stimulerend middel dat de concentratie en de stemming verbetert. Methylfenidaat bestaat in verschillende vormen, zowel kortwerkend als langwerkend. Kortwerkende vormen zoals Rilatine® en Medikinet® werken 3 à 4 uur en moeten meerdere keren per dag worden ingenomen. Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijker is om de juiste dosis te bepalen en een flexibel doseringsschema te hanteren. Langwerkende vormen zoals Rilatine MR®, Medikinet Retard®, Equasym XR® of Concerta® kunnen van 6 tot zelfs 12 uur werken. Dit kan gemakkelijk zijn omdat er dan slechts 1 inname per dag nodig is en het kind er bijvoorbeeld op school niet aan moet denken om het nog eens in te nemen.
Als het kind methylfenidaat niet goed verdraagt of er een onvoldoende effect van heeft, kan de arts ook een magistrale bereiding met dexamfetaminesulfaat voorschrijven.
Geneesmiddelen bij ADHD zijn enkel op voorschrift te verkrijgen.
Voedingssupplementen die ondersteund werken bij concentratieproblemen en hyperactiviteit (de symptomen van ADHD ) zijn: Zenixx Kids, Minami Morepa Mini Smart Fats…