Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die vanuit de darm komen en via de urinebuis de blaas bereiken. Ze kunnen zich dan vasthechten aan de binnenkant van de blaas en daar een ontsteking veroorzaken.
Blaasontstekingen komen vooral bij vrouwen regelmatig voor. Ze worden meestal gekenmerkt door de volgende symptomen:
- pijn en branderig gevoel bij het plassen
- continu het gevoel om te moeten plassen
- telkens maar kleine beetjes plassen
Ook kan er in sommige gevallen sprake zijn van een beetje bloed bij de urine, koorts of pijn in de onderbuik.
Wat kan je zelf doen?
Om een blaasontsteking te voorkomen, bestaan er heel wat tips:
- Drink voldoende water om je blaas goed te spoelen.
- Stel je toiletbezoek niet nodeloos lang uit.
- Let erop dat je bij een groot toiletbezoek van voor naar achteren afveegt, en dus geen darmbacteriën van de anus richting de plasbuis brengt.
- Plas binnen de 30 minuten na seksueel contact, want ook op deze manier kunnen bacteriën je blaas bereiken.
- Vermijd te strak zittend ondergoed en intieme zepen die de vaginale flora verstoren.
Bovendien bestaan er natuurlijke producten op basis van veenbessen, die een blaasontsteking kunnen voorkomen als je er regelmatig last van hebt of de symptomen van een beginnende ontsteking kunnen doen afnemen. Deze producten kan je eenvoudig kopen bij je online apotheek. De dagelijkse dosis verschilt naargelang er een preventief of behandeld effect beoogd wordt.
En als dat niet helpt?
Als bovenstaande maatregelen niet helpen of blaasontstekingen telkens terugkeren, raadpleeg je best je huisarts. We willen namelijk vermijden dat de ontsteking opstijgt richting de nierbekken. De huisarts kan dan een antibioticum voorschrijven. Vaak voorgeschreven antibiotica voor deze indicatie zijn tabletten met nitrofurantoïne (Furadantine®) of een eenmalige behandeling met een zakje fosfomycine (Monuril®). Zwangere vrouwen, mannen en kinderen met een blaasontsteking brengen sowieso best een bezoekje aan de arts.
Producten: Uri-Cran/Uri-Cran Forte, Femannose