Iedereen heeft een ander stoelgangsritme. Het is dus moeilijk om een aantal te kleven op het aantal stoelgangen per dag alvorens we spreken van diarree. Daarom wordt diarree gedefinieerd als een plotse verandering van dit patroon, waarbij er plots meer ontlasting is en deze wateriger is.
Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn een virus, een reis naar een tropische bestemming, aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of glutenintolerantie of bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen. Bij diarree van langere duur, zoals bij deze twee laatste oorzaken, raadpleeg je best een arts om een gepaste aanpak te bespreken.
Hoewel diarree een vervelend probleem is, zijn er voldoende manieren die je kan vinden bij je online apotheek om je hiervan af te helpen.
Rehydratatie
Het belangrijkste risico bij buikloop is uitdroging, vooral bij kleine kinderen en ouderen. Wanneer je de huid tussen duim- en wijsvinger vastneemt en ze na het loslaten even lijkt te blijven staan, is er hier echt sprake van. In dit geval kan je orale rehydratatiezouten of ORS gebruiken, een mengsel van zouten en glucose om de verliezen die je door de diarree hebt opgelopen aan te vullen. Het is belangrijk om de instructies in verband met dagelijkse dosis en hoeveelheid toe te voegen water op de verpakking goed op te volgen.
Stoppen van de diarree
Om de diarree te laten stoppen, kan je geneesmiddelen met loperamide nemen. Een voorbeeld hiervan is Imodium®, dat zowel in capsules als smelttabletten bestaat. Na de eerste losse stoelgang mag je twee capsules of tabletten nemen en daarna na elke losse stoelgang nog één, met een maximum van 8 per dag. Loperamide mag je absoluut niet geven aan kinderen jonger dan 2 jaar. Ook als er sprake is van koorts of bloed bij de stoelgang mag je deze producten niet gebruiken. In dat geval raadpleeg je best een arts en kan er eventueel antibiotica worden voorgeschreven.
Probiotica
Probiotica, oftewel goede bacteriën, zorgen voor een goede darmflora en stoelgang. Waar producten zoals Imodium® de diarree echt stilleggen, zorgen probiotica voor een herstel van de bacteriën in de darm. Ze kunnen ook diarree als gevolg van antibiotica of reizigersdiarree voorkomen. Bovendien zijn ze ook veilig voor kinderen en zwangere vrouwen.
Producten: Imodium, Lacteol, Enterol, Imutis, Probactiol, Orgitan Fast