Wat is een schimmel?
Er zijn veel soorten schimmels die op het lichaam leven, maar waar je doorgaans geen last van hebt. Soms kan een schimmel echter de overhand krijgen en beginnen te groeien. Dan kunnen er wel klachten optreden. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld een (tijdelijk) verlaagd afweersysteem of medicatiegebruik. Zo kunnen antibiotica en puffers met cortisone respectievelijk vaginale schimmels en schimmelinfecties in de mond veroorzaken. Verschillende soorten schimmels zijn:
- Huidschimmel: te herkennen aan afschilferende ronde vlekken op het lichaam
- Vaginale schimmel: te herkennen aan jeuk, een witte afscheiding en een branderig gevoel
- Schimmel in de mond: te herkennen aan witte plekjes in de mond of op de tong
- Schimmelnagel: te herkennen aan gele verkleuring en verbrokkeling van de nagel
- Voetschimmel: te herkennen aan witte of rode schilferende plekken
Wat kan je zelf doen?
Er bestaan verschillende crèmes die je ter behandeling van een schimmel kan aanbrengen. Daktarin is hier een bekend voorbeeld van. Deze crème breng je tweemaal per dag aan op de te behandelen zone, bij voorkeur zelfs nog tot een week nadat de symptomen al weg zijn om te voorkomen dat de schimmel meteen terugkomt.
Ook voor vaginale schimmels bestaan er verschillende crèmes die je kan aan- en inbrengen. Je doet dit bij voorkeur ’s avonds. Daarnaast zijn er ook ovules (capsules die je vaginaal inbrengt) met dezelfde werking. Wanneer je kans loopt op het ontwikkelen van een vaginale schimmel, bijvoorbeeld door een antibioticakuur, kan je preventief probiotica nemen – goede bacteriën die ervoor zorgen dat de schimmel niet de overhand krijgt in de vagina. Vermijd ook het gebruik van speciale vaginale zepen. Deze zorgen er immers ook voor dat de vaginale flora verstoord wordt.
Een mondschimmel kan behandeld worden met de orale gel van Daktarin. Hier heb je wel een doktersvoorschrift voor nodig.
Een schimmelnagel hoef je eigenlijk niet per definitie te behandelen, maar omwille van het esthetische aspect wordt dit wel vaak gedaan. Anti-schimmelzalf kan worden gebruikt als de schimmelinfectie nog niet te ver gevorderd is. Een andere optie zijn anti-schimmelpennen- en nagellakjes, die je afhankelijk van het product dagelijks of wekelijks aanbrengt om de schimmel te doden. Ook tea-tree olie kan werken om je van de schimmel af te helpen. Een schimmelnagel is niet 1-2-3 weg, aangezien de nagel helemaal terug moet groeien. Je kan dus zeker op enkele maanden behandeling rekenen.
Voor voetschimmels zijn schimmelwerende crèmes ook effectief. Deze kun je het beste combineren met een anti-schimmelspray die je regelmatig in de kousen en schoenen spuit. Tenslotte is het ook aan te raden om de voeten te wassen met een ontsmettende zeep om op die manier de schimmel helemaal uit te roeien. Om voetschimmels in de toekomst te voorkomen, kan je zelf enkele maatregelen treffen. Zorg ervoor dat de voeten altijd goed afgedroogd worden en vermijd overmatig zweten. Vervang elke dag je sokken, wissel regelmatig van schoenen en laat je schoenen na het sporten ook altijd goed drogen.
En als dat niet helpt?
Als je schimmel maar niet verdwijnt, kan je de arts raadplegen zodat die een geneesmiddel kan voorschrijven om de schimmel van binnenuit te doden. De geneesmiddelen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de azolen en terbinafine. Afhankelijk van de soort schimmel en het product is de dosering anders. Luister dus goed naar het advies van je arts en apotheker in verband met het gebruik van het voorgeschreven product.
Diabetespatiënten met een nagel- of voetschimmel moeten altijd een dokter raadplegen. Voetproblemen bij patiënten met suikerziekte moeten namelijk zorgvuldig worden opgevolgd om voetwonden te vermijden en amputaties zeker te voorkomen.