Een kind mag op vlak van medicatie niet zomaar hetzelfde worden behandeld als een jonge volwassene. Kinderen reageren soms anders op bepaalde geneesmiddelen dan volwassenen, zijn gevoeliger voor de nevenwerkingen of breken de geneesmiddelen op een ander tempo af. Het is dus belangrijk om altijd goed de bijsluiter te controleren of raad te vragen aan je arts of apotheker, alvorens zomaar iets toe te dienen aan een kind. Bovendien is het van cruciaal belang om medicijnen thuis te bewaren op een plaats die niet toegankelijk is voor kinderen.
De gemakkelijkste toedieningsvormen voor kinderen zijn zetpillen en siropen. Siropen zijn vaak iets betrouwbaarder omdat ze het toelaten om de dosis nauwkeuriger te bepalen. Als het kindje misselijk is en er risico is op overgeven, zijn zetpillen een betere optie.
Koorts en pijn
Koorts bij een kindje hoeft niet per definitie behandeld te worden als uw kind er niet veel last van heeft. Zolang het kindje bij nauwkeurige observatie geen alarmsignalen vertoont en goed eet, drinkt en speelt, is er weinig reden tot paniek. Er mag eventueel een dosis paracetamol (Perdolan®) of ibuprofen (Nurofen®) gegeven worden. Paracetamol is vaak de veiligste optie, aangezien ibuprofen niet altijd gebruikt mag worden (bijvoorbeeld bij windpokken).
Alarmsignalen zijn uitdroging, een grauwe kleur, suf- en verwardheid, een moeilijke ademhaling, een snellere hartslag, blauwrode puntvormige huidbloedingen of stuipen. In dergelijke gevallen moet dringend een arts geraadpleegd worden.
Hoest en verstopte neus
Voor kindjes die hoesten of een verstopte neus hebben wordt aangeraden om te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Neussprays en hoestsiropen zijn voor jonge kinderen niet aangeraden. Vermijd bovendien Vicks® bij kinderen onder de 3 jaar.
Diarree
Diarree bij kinderen wordt best behandeld door te zorgen dat het kindje veel drinkt en orale rehydratatiezouten toe te dienen, om uitdroging te vermijden. Probiotica zoals Protectis® of Enterol® mogen ook worden gegeven om de darmflora te herstellen. Je kunt dit aankopen bij je online apotheek.
Vaccins
Vaccins bestaan uit dode of afgezwakte kiemen, waardoor het kindje na toediening hiervan antistoffen opbouwt. Deze blijven soms levenslang in het lichaam aanwezig, maar soms moet het vaccin na een enkele jaren herhaald worden om nieuwe antistoffen op te bouwen. De wet in België verplicht enkel vaccinatie tegen polio. Vanaf de leeftijd van twee maanden is ook vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus, hersenvliesontsteking en hepatitis B sterk aangeraden. Rond de leeftijd van 12 maanden kan er ook gevaccineerd worden tegen bof, mazelen, rode hond en meningokokken C.