We bestellen tegenwoordig alles op het internet, ook medicijnen. Internetapotheken bieden een groot assortiment, en je bestelling wordt binnen een of twee dagen thuisbezorgd. Makkelijker kan het niet. Maar de overheid blijft waarschuwen om goed op te letten wanneer je medicatie online koopt.
Speciaal om de verkoop van nepmedicijnen tegen te gaan, wordt op 9 februari 2019 in de Europese Unie een nieuwe verordening van kracht. Voortaan moet elk medicijndoosje verzegeld zijn en voorzien zijn van een unieke code. Maar niet alleen de overheid waakt tegen – soms levensgevaarlijke – oplichterij, ook zelf kun je het risico op nep vermijden wanneer je online medicijnen koopt.
Wat zijn nepmedicijnen en waarom zijn ze gevaarlijk?
Nepmedicijnen worden gemaakt door onbetrouwbare bedrijven, die zich niet houden aan de standaard kwaliteitsprocedures. Er kan te veel of te weinig werkzame stof in de medicijnen zitten, zodat je het risico loopt op een onder- of overdosis. Bij echte medicijnen wordt gecontroleerd of ze voldoen aan de Europese norm, die voorschrijft dat de hoeveelheid werkzame stof maximaal 5% mag afwijken van de dosis die op de verpakking staat. Bij nepmedicijnen is die controle er niet. Soms bevatten nepmedicijnen helemaal geen werkzame stof, of zelfs schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld een goedkopere werkzame stof, die ongewenste bijwerkingen kan hebben.
Bij welke medicijnen is het risico op nep het grootst?
Vooral haargroeimiddelen, erectiepillen, kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en afslankpillen worden veel op het internet gekocht. Bij deze middelen is het aanbod van ongecontroleerde medicijnen dan ook aanzienlijk.
Zo koop je betrouwbare medicijnen op het internet
Het eerste waar je op moet letten is de leverancier. Betrouwbare, door de overheid gecontroleerde online apotheken hebben dit logo op hun website.
Wanneer je erop klikt, kom je terecht op de website van het FAGG (federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten). Op deze website kan je alle online apotheken terugvinden die erkend worden door het FAGG. Staat je online apotheek er niet tussen, dan heb je te maken met een malafide verkoper en zal de kwaliteit van je geneesmiddel niet gegarandeerd zijn. Opgelet dus!
Aanwijzingen dat je met een onbetrouwbare leverancier te maken hebt zijn ook het verkopen van receptgeneesmiddelen zonder recept – dat mag geen enkele apotheker doen – en kortingen op zelfzorgmedicijnen zoals bijvoorbeeld paracetamol en ibuprofen. Daar mag wel reclame voor worden gemaakt, maar ze mogen niet worden afgeprijsd.
Een betrouwbare online apotheek verstrekt op de website over elk medicijn minimaal de volgende informatie:
• de naam van het product
• de naam van het werkzame bestanddeel
• de namen van andere bestanddelen die bij sommige mensen problemen kunnen veroorzaken, zoals een overgevoeligheidsreactie
• uitleg waarvoor het product dient
• waarschuwingen wanneer het middel niet mag worden gebruikt, zoals bij zwangerschap, borstvoeding, allergie, bij bepaalde aandoeningen, bij gebruik van andere medicijnen
• uitleg hoe het middel moet worden gebruikt
• de mogelijke bijwerkingen
• de naam en vestigingsplaats van de fabrikant
• de datum waarop deze informatie over het medicijn voor het laatst is bijgewerkt
Wel de voordelen, niet de nadelen
Medicijnen en andere gezondheidsproducten kopen op het internet heeft zeker voordelen. Het gemak, het grote aanbod, en in een aantal gevallen ook de prijs. Wanneer je je inkopen doet bij een officieel erkende online apotheek loop je geen risico op nep. Vooral voor middelen die je kent en regelmatig gebruikt is het een uitkomst. Bij een betrouwbare online apotheek kun je ook advies vragen aan een gekwalificeerde apotheker.