Een verstopte of lopende neus, keelpijn, bonzend hoofd, koorts en een slap gevoel… de symptomen van verkoudheid en griep lijken veel op elkaar. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen en ze hebben een andere oorzaak en een ander verloop.
Wanneer heb je een verkoudheid?
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. In de meeste gevallen is de boosdoener het rhinovirus of coronavirus. Deze virussen zijn super besmettelijk. Ze verspreiden zich door hoesten, niezen of praten, maar ook via handen of voorwerpen, denk bijvoorbeeld aan de deurknop of de afstandbediening. Omdat deze virussen zich het best ontwikkelen bij een lage luchtvochtigheid is vooral de winter de tijd waarin we verkouden worden. Verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte. Volwassenen hebben er gemiddeld zo’n twee tot vier keer per jaar last van, kinderen wel tot 10 keer of vaker.
Symptomen van verkoudheid
- Loopneus of verstopte neus
- Keelpijn
- Hoesten
- Lichte koorts (bij kinderen mogelijk zware koorts)
- Niezen
- Hoofdpijn en een bonzend gevoel in het hoofd
- Tranende ogen
- Vermoeidheid
Wanneer heb je griep?
Ook griep wordt veroorzaakt door een virus: het Influenza virus. Net als verkoudheid is griep een aandoening van de luchtwegen, alleen een graadje erger. Kenmerkend voor griep is dat het heel plotseling kan opkomen: ’s morgens ga je nog vrolijk naar je werk en ’s avonds lig je in bed met 39°C koorts. Bij griep voel je je echt hondsberoerd. Gelukkig komt griep minder vaak voor dan verkoudheid: gemiddeld lopen mensen het in 10 jaar twee keer op.
Symptomen van griep
- Koorts
- Hoofdpijn
- Droge hoest
- Koude rillingen
- Pijnlijke keel
- Loopneus
- Zware vermoeidheid
- Snel buiten adem
- Spierpijn
Wat helpt bij verkoudheid en griep?
Zowel verkoudheid als griep gaan vanzelf over. Gelukkig maar, want er bestaat niet echt een geneesmiddel voor. Van een verkoudheid kun je tot drie weken last hebben, bij griep kan het langer duren voordat je weer helemaal de oude bent, maar gewoonlijk verdwijnen de koorts en de pijn binnen vijf dagen. Zijn de verschijnselen hardnekkiger, dan is het beslist raadzaam om de huisarts te raadplegen. Zeker voor mensen die tot een risicogroep behoren, zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, hartziekte, astma, enz.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben antibiotica geen enkele zin bij verkoudheid of griep. Antibiotica werken tegen bacteriën, niet tegen virussen.
Je kunt het genezingsproces bevorderen door de natuurlijke weerstand van je lichaam een handje te helpen. Een paar tips:
- Neem voldoende rust. Blijf in bed wanneer je je echt ziek voelt en probeer minstens acht uur te slapen.
- Vermijd alcohol en sigaretten.
- Ventileer goed en gebruik eventueel een luchtbevochtiger. Droge en warme lucht irriteert de slijmvliezen en verergert de klachten.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na één keer snuiten weg. Je kan ook gewoon je neus ophalen in plaats van snuiten.
Daarnaast zijn er een aantal middelen die je kunt gebruiken om de symptomen te verlichten:
- Neussprays en -druppels helpen bij een verstopte neus.
- Wanneer het aanvoelt of je hele hoofd vol snot zit, kan een stoombad tijdelijk verlichting geven.
- Ook een warme douche kan helpen om het slijm los te maken en pijn in de ledematen wat te verzachten.
- Tegen hoesten en keelpijn bestaan allerlei middeltjes, van hoestsiroop, pastilles en spray tot huismiddeltjes als honing of gemberthee.