Wat zijn aambeien?
Aan het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier bevinden zich sponsachtige netwerken van bloedvaatjes die ervoor zorgen dat er niet zomaar vocht of ontlasting uit de anus kan lekken. Als deze anale bloedvaatjes groter worden, kunnen ze uitzakken waardoor ze pijn veroorzaken. Op dit moment spreken we van aambeien, speen of hemorroïden. Er bestaan zowel inwendige als uitwendige aambeien. Inwendige aambeien bevinden zich langs het anale kanaal aan de binnenkant van de anus, uitwendige rond de anusopening. De oorzaak is bij iedereen anders maar heeft te maken met een hoge druk rond de sluitspier zoals constipatie, harde stoelgang of hard persen bij bevalling. Personen die veel zitten of last hebben van overgewicht zijn gevoelig voor de ontwikkeling van aambeien.
Anale bloedingen bij de stoelgang of achteraf bij het reinigen van de anus kunnen wijzen op aambeien, net als pijn, jeuk of een opkomende zwelling rond de anus. Een derde van alle volwassenen heeft ooit wel eens last van aambeien en ze zijn in principe onschuldig en geen reden om je veel zorgen te maken. Behalve vervelende symptomen doen ze weinig kwaad. Ga wel bij een dokter als de pijn of problemen bij de ontlasting blijft aanhouden, je ongewoon veel bloed opmerkt of een zwelling voelt en je niet zeker bent of dit een aambei is.
Hoe kan je aambeien vermijden?
Het is niet altijd nodig om onmiddellijk naar medicatie te grijpen. Het is mogelijk dat de aambeien spontaan verdwijnen. Bovendien zijn er een aantal tips die je kan toepassen om de klachten te verminderen en naar de toekomst toe te vermijden.
- Obstipatie vermijden door te zorgen voor een zachte stoelgang. Evenwichtig en gevarieerd eten is hierbij de boodschap. Eet veel groenten, fruit en bruin brood want ook vezelrijke voeding maakt de stoelgang zachter. Drink voldoende water en beweeg regelmatig.
- Wees hygiënisch als je naar het toilet gaat en stel je bezoek niet uit! Hoe langer de stoelgang in de darm blijft, hoe harder die wordt. De tijd nemen voor je toiletbezoek is ook belangrijk want dan kan je persen vermijden.
- Neem regelmatig een warm zitbad. Tijdens een bad ontspant de anus waardoor de druk vermindert.
Medicatie tegen aambeien
Sommige producten bevatten middelen die de huid lokaal verdoven waardoor je minder last hebt van jeuk, pijn en andere irritaties. In ons online assortiment vind je verschillende zalven en zetpillen die bijhorende symptomen als jeuk, gevoeligheid, branderig gevoel en irritaties verlichten. Enkele van onze producten bevatten corticosteroïden en gaan op die manier de zwellingen en de jeuk tegen. Gebruik deze echter niet wanneer de aambeien bloeden en best niet langer dan één week. Een goede variant, aangeraden door onze apothekers, zijn de suppo’s van Cose-protect. De Cose-protect® zetpillen bevatten een waterafstotend huidbeschermend complex, wat zich bij gebruik in en rond de anus uitspreidt. Hierdoor worden niet alleen de aangetaste, pijngevoelige zones afgeschermd voor irritatie, maar ontstaat er gelijktijdig een mechanisch glij-effect wat een merkbare verlichting brengt tijdens de stoelgang. Een aambeiengel, zoals deze van Hemoclin, helpt bij het verlichten van de symptomen en zijn aangewezen bij de behandeling van inwendige aambeien en anale scheurtjes.
Als geen van de bovenstaande remedies helpt, raadpleeg je het best eens een dokter. Sowieso is een doktersbezoek aan te raden indien je ouder dan 50 jaar bent en je voor het eerst bloed bij het toiletbezoek ontdekt of last hebt van aanhoudende klachten.
Bekijk hier al onze middelen tegen aambeien gericht op 50-plussers, vraag raad aan onze apotheker en koop online bij Pharmazone.be.
Professioneel advies van onze apothekers
-
Persoonlijk advies
-
Chat live met onze apothekers
-
Erkende online apotheek
-
Verzending binnen EU
-
Apotheek sinds 1974