Allergieën zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen over de hele wereld treft. Ze treden op wanneer het immuunsysteem overdreven reageert op een vreemde stof die niet schadelijk is, zoals pollen, stof of bepaalde voedingsmiddelen. Gelukkig zijn er medicijnen beschikbaar die allergieën kunnen helpen voorkomen en behandelen. In dit artikel zullen we onderzoeken wat een allergie is, welke soorten allergieën er zijn en hoe je allergieën met medicijnen kunt voorkomen en behandelen.
Wat is een allergie eigenlijk?
Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een vreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Wanneer het lichaam een allergeen tegenkomt, produceert het antilichamen die ervoor zorgen dat chemicaliën, zoals histamine, in het lichaam vrijkomen. Dit kan echter verschillende symptomen veroorzaken, waaronder jeuk, niezen, loopneus en tranende ogen. Sommige mensen kunnen zelfs ook ernstigere symptomen ervaren, zoals moeite met ademhalen of anafylaxie. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door verschillende stoffen, waaronder pollen, huisstofmijt, huidschilfers van dieren, bepaalde voedingsmiddelen en ook allergie medicijnen.
Soorten allergieën
Er bestaan verschillende soorten allergieën, waaronder:
- Seizoensallergieën: deze worden ook wel hooikoorts of allergische rhinitis genoemd en worden veroorzaakt door pollen van bomen, grassen en onkruid.
- Voedselallergieën: deze worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld pinda’s, noten, melk, eieren en schaaldieren.
- Insectenallergieën: deze worden veroorzaakt door het gif van insectenbeten of -steken, zoals bijen, wespen en horzels.
- Medicijnallergieën: deze worden veroorzaakt door bepaalde allergie medicijnen, zoals antibiotica, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en ook chemotherapie bij kankerbehandeling.
Hoe allergieën te voorkomen
Het voorkomen van (reacties op) allergieën is natuurlijk de beste aanpak en kan worden gedaan door verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen, waaronder:
- Allergenen vermijden: Als je weet wat jouw allergieën veroorzaakt, probeer die stoffen dan natuurlijk zoveel mogelijk te vermijden. Ben je allergisch voor pinda’s? Zorg er dan voor dat je deze nooit eet.
- Luchtfilters gebruiken: Luchtfilters in het huis kunnen helpen allergenen uit de lucht te verwijderen, zoals stof, pollen en huidschilfers van huisdieren.
- Het huis goed schoonmaken: Regelmatig schoonmaken kan allergenen in huis helpen verminderen, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.
- Een stofmasker dragen: Als je buiten moet zijn tijdens hoge pollenaantallen of wanneer je in een omgeving met allergenen werkt, kan het dragen van een stofmasker de blootstelling helpen verminderen.
Medicijnen tegen allergie
Als je allergieën niet kunt voorkomen of als je allergieën vrij ernstig zijn, kunnen medicijnen de symptomen helpen verlichten. De allergie in kwestie volledig genezen is op dit moment echter niet mogelijk. Een allergie behandelen kan bijvoorbeeld met:
- Antihistaminica: deze medicijnen blokkeren de effecten van histamine, wat kan helpen bij het verlichten van jeuk, niezen en loopneus. Denk bijvoorbeeld aan tabletten voor beter inhaleren bij een allergie.
- Decongestiva: medicijnen zoals een neusspray helpen congestie in de neus en sinussen te verminderen, wat symptomen zoals een verstopte neus kan helpen verlichten.
- Nasale corticosteroïden: deze middelen helpen ontstekingen in de neus en sinussen te verminderen, wat kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals congestie en loopneus.
- Immunotherapie: Bij deze behandeling wordt een persoon in de loop van de tijd blootgesteld aan kleine hoeveelheden van een allergeen, om tolerantie voor het allergeen op te bouwen en de symptomen te verminderen.
Het is natuurlijk belangrijk op te merken dat allergieën in sommige gevallen ernstig en mogelijk levensbedreigend kunnen zijn. Als je daarom vermoedt dat je een allergie heeft, is het belangrijk om naar een arts te gaan om meer te weten te komen over de aandoening, tests te ondergaan en op deze manier de juiste behandeling te krijgen.
Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat te doen bij hooikoorts?‘.