Bedwantsen kun je in principe het hele jaar door last van hebben, maar de besmettingen zijn vaak het ergst wanneer mensen terugkomen van hun vakantie, op het einde van de zomer, begin van de herfst. Elk seizoen brengt een andere beestje met zich mee en in de herfst zien we vaker spinnen, vlooien en ook bedwantsen. Dit is wat je moet weten over het bestrijden van bedwantsen.
Bedwantsen herkennen
Wat zijn bedwantsen precies? De bedwants — vroeger beter bekend als wandluis — is een klein parasitair insect dat vooral in bedden en matrassen van hotelkamers leeft. ’s Nachts kruipt de bedwants dan op jouw huid om bloed te zuigen. De bijnaam wandluis is misleidend, want het dier is namelijk geen luis. De bedwants moet ook niet verward worden met de kleerluis, die in veel opzichten een vergelijkbare parasitaire leefwijze heeft.
Hoe kan ik een bedwants herkennen? Let bij het verschonen van beddengoed op roestige of roodachtige vlekken op de lakens of matrassen, veroorzaakt door bedwantsen die werden verpletterd. Ook donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras kunnen veroorzaakt worden door de poep van de bedwants. Daarnaast zijn de meest opvallende tekenen van de bedwants de beten die je krijgt. De bedwants laat namelijk een opvallende rode beet na met de bijhorende jeuk. Het is vaak moeilijk om een bedwantsenplaag goed op te merken, de diertjes zijn namelijk actief als wij slapen. Bedwantsen verstoppen zich graag dicht bij hun voedingsbron, in dit geval mensen.
Bedwantsen beet herkennen
In tegenstelling tot vlooienbeten, die zich voornamelijk rond de enkels bevinden, zijn beten van bedwantsen op elk deel van de huid dat tijdens het slapen wordt blootgesteld terug te vinden. Ook hebben de beten geen rode vlek in het midden zoals bij vlooienbeten. Mensen die zich niet realiseren dat ze een bedwantsenplaag hebben, kunnen de jeuk en striemen toeschrijven aan andere oorzaken, zoals muggen. Het is echter heel belangrijk om de oorzaak van de beten te weten te komen want een bedwantsenplaag is heel serieus en soms heel moeilijk om te bestrijden.
De beet van de bedwants voel je zelf niet, alleen de jeuk erna zal opgemerkt worden. Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje en vaak zitten er een paar bultjes dicht bij elkaar. De bultjes zullen, net als bij muggen- of vlooienbeten, vrij erg jeuken. De bultjes verdwijnen vanzelf maar als je de plaag niet bestrijdt, dan zul je elke nacht nieuwe beten hebben. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere, namelijk met meer roodheid en jeuk.
Hoe bedwantsen bestrijden?
Om te beginnen is het belangrijk om uw beddengoed en matras heel goed schoon te maken en de hele slaapkamer heel grondig te gaan stofzuigen. Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden en gooi kleren die u niet meer gebruikt weg. De hoge temperatuur zal ervoor zorgen dat de bedwantsen sterven. Kan ik ook een bedwantsen spray gebruiken? Dat kan zeker. Gebruik bijvoorbeeld de Pistal Huis spray, deze spray doodt onmiddellijk en doeltreffend alle vliegende en kruipende insecten zoals muggen, vliegen, vlooien, kakkerlakken, motten, bedwantsen, mieren, maar ook mijten en teken. Als u er niet in slaagt de bedwantsen uit te roeien, dan zul je een professionele dienst moeten inhuren. Professionele hulp van een ongediertebestrijder is in dit geval de beste oplossing.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Insectenbeten voorkomen en behandelen‘.