Wereldaidsdag op 1 december is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids en HIV of in het Engels; human immunodeficiency virus. Wereldaidsdag werd in augustus 1987 bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, beide werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, Zwitserland. Omdat veilige seks hebben de beste manier is om een HIV-infectie te voorkomen willen we het in dit artikel hebben over de verschillende manieren die je kunnen beschermen tegen soa’s.
Wat is een soa?
Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Dit betekent een ziekte die je kunt krijgen door het hebben van seks. Soa’s worden doorgegeven bij het hebben van onveilige seks. Het is een infectie die je kunt oplopen tijdens het vrijen, zonder dat je er mogelijk iets van merkt. Heb je zelf een soa, dan kun je dit ook zelf weer doorgeven aan iemand anders. Een soa wordt ook een geslachtsziekte of venerische ziekte genoemd. Een geslachtsziekte of venerische ziekte is een besmettelijke ziekte die men doorgaans alleen kan krijgen als men in contact komt met iemand die de geslachtsziekte al heeft.
Bescherming tegen soa’s
Elke keer dat je seks hebt op de juiste manier een condoom gebruiken, kan soa’s helpen voorkomen. Condooms verminderen namelijk het risico op infectie voor alle soa’s. Gebruik daarom steeds een condoom als je vaginale of anale seks hebt. Tenzij je een vaste partner hebt en jullie beide zijn getest op soa’s. Je kunt echter nog steeds bepaalde soa’s, zoals herpes of HPV, krijgen door contact met de huid van jouw partner, zelfs als je een condoom gebruikt.
Vaccinatie tegen soa’s
Tegen een aantal soa’s kun je jezelf beschermen door middel van vaccinatie. De meest voorkomende soa’s kunnen worden voorkomen door een vaccin. Het vaccin zorgt er dan voor dat je lichaam antistoffen ontwikkelt als het in contact komt met een specifieke ziekte. Zo raak je niet besmet. Er bestaan vaccins tegen: hepatitis A en B, genitale wratten (HPV) en baarmoederhalskanker (HPV). Tegen chlamydia, syfilis en gonorroe is helaas geen vaccinatie beschikbaar.
Laat je testen
Een belangrijke manier om soa’s te voorkomen is door je vaak te laten testen. Een soa-test gebeurt door onderzoek van je bloed, urine of slijmvlies. Bij de meeste soa’s kun je je vanaf 3 weken na de besmetting al laten testen. Een hiv-test kan echter pas na 3 maanden. Een test is zeker aan te raden wanneer je seks had zonder condoom met iemand van wie je niet zeker weet of die een soa heeft. Voor een soa-test kan je terecht bij elke huisarts maar er zijn ook gespecialiseerde centra die hiv- en soa-testen afnemen als je dit liever anoniem zou willen doen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Anticonceptiepil: hoe gebruik je de pil en waarop moet je letten‘.