Een brandwond is een verwonding aan de huid of ander organisch weefsel, voornamelijk veroorzaakt door hitte of door straling, radioactiviteit, elektriciteit, wrijving of contact met chemicaliën. Thermische brandwonden treden op wanneer sommige of alle cellen in de huid of andere weefsels worden vernietigd door hete vloeistoffen.
Brandwonden graden
Brandwonden worden geclassificeerd als eerste-, tweede-, derdegraads of vierdegraads, afhankelijk van hoe diep en ernstig ze het huidoppervlak binnendringen. Eerstegraads zijn oppervlakkige brandwonden. Eerstegraads brandwonden tasten namelijk alleen de buitenste laag van de huid aan, wat ook de epidermis wordt genoemd. De plaats van de brandwond is rood, pijnlijk, droog en zonder blaren.
Tweedegraads brandwonden hebben betrekking op de opperhuid en een deel van de onderste huidlaag, wat ook de dermis genoemd wordt. Derdegraads brandwonden vernietigen de opperhuid en dermis. Ze kunnen in de binnenste laag van de huid terechtkomen, het onderhuidse weefsel. Vierdegraads brandwonden gaan door beide lagen van de huid en het onderliggende weefsel, maar ook door dieper weefsel, waarbij mogelijk spieren en botten geraakt worden.
Chemische brandwonden
Chemische brandwonden zijn weefselbeschadigingen veroorzaakt door sterke zuren, afvoerreinigers, verfverdunner, benzine en vele andere gevaarlijke stoffen. In de meeste gevallen ben je je bewust van zo’n brandwond en de oorzaak ervan. Maar soms herken je een brandwond die wordt veroorzaakt door een mildere chemische stof misschien daarom niet meteen. Het is heel belangrijk om chemische brandwonden 30 tot 60 minuten grondig met lauw water te spoelen.
Brandwonden zalf
Het is belangrijk om brandwonden achteraf te behandelen. Infectie is namelijk een groot probleem bij brandwonden omdat dit het normale proces van wondgenezing vertraagt, door de ontstekingsfase van de immuunrespons te verlengen. Ophoping van dood weefsel op het wondbed dient als een rijke voedingsbron voor bacteriën, wat de kans op bacteriële infectie vergroot.
Een goede manier om een infectie tegen te gaan is het gebruiken van een brandwonden zalf. De hydroactieve colloïd formule van Flamigel kan de pijn van lichte wonden snel helpen verzachten dankzij haar koeleffect. Deze zalf helpt optimale helingsvoorwaarden te creëren om de celhernieuwing te versnellen zodat de wond snel heelt en de kans op littekenvorming vermindert.
Vele crèmes voor het behandelen van brandwonden maken gebruik van de werkzame stof zilversulfadiazine. Denk bijvoorbeeld aan de Flammazine crème. Zilversulfadiazine is een ontsmettend middel dat helpt tegen bacteriën. Artsen schrijven zalf met deze werkzame stof daarom vaak voor om huidinfecties te behandelen of te voorkomen bij ernstige brandwonden en bij doorligwonden.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Hoe littekens verwijderen‘.