Uit Amerika komen verontrustende berichten over de e-sigaret. Honderden mensen lijden daar aan een onbekende longziekte, die waarschijnlijk samenhangt met dampen. Zeker zes patiënten zijn inmiddels overleden en longartsen pleiten voor een verbod. Is dampen nog gevaarlijker dan roken? Of moeten we ons niet teveel van het nieuws uit de VS aantrekken?
In België wordt de e-sigaret beschouwd als geneesmiddel en valt onder de geneesmiddelenwetgeving. De aanschaf van nicotinehoudende dampstoffen per postorder in het buitenland is bij ons verboden, evenals online verkoop.
Een e-sigaret is een apparaatje waarin een vloeistof elektrisch wordt verdampt, waardoor deze kan worden ingeademd. Hon Lik, een Chinese apotheker, geldt als de uitvinder van e-sigaret. Het eerste model werd in 2004 geïntroduceerd op de Chinese binnenlandse markt als hulpmiddel om te stoppen met roken.
Hoe (on)gezond is de e-sigaret?
De meningen over de risico’s van dampen zijn verdeeld. Een rondje langs de experts levert tegengestelde adviezen op, van ‘zo gauw mogelijk verbieden’ tot ‘een effectief middel om te stoppen met roken en een minder schadelijk alternatief voor tabak’. Over een aantal dingen zijn de geleerden het echter eens:
- Ook een e-sigaret bevat stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
- De nicotineverslaving blijft in stand wanneer je overstapt op dampen.
- Maar je krijgt niet langer de ca. 40 kankerverwekkende stoffen binnen die in tabak voorkomen.
De Amerikaanse ziektegevallen
Er zijn alleen nog vermoedens waarom zoveel Amerikaanse e-sigaret gebruikers ziek zijn geworden. Van een aantal patiënten is bekend dat ze een vloeistof dampten waarin THC-olie (wietolie) zat. Vooralsnog wordt aangenomen dat niet legaal gekochte vloeistoffen de oorzaak zijn. In Europa is de wetgeving en de controle op e-sigaretten strenger dan in de VS. Sinds de introductie van de e-sigaret in 2013, zijn er in België geen gevallen gerapporteerd die lijken op de Amerikaanse situatie.
Dampen, doen of niet?
De discussie over de e-sigaret richt zich over het algemeen niet op het gebruik door de doelgroep waarvoor hij bestemd is: rokers die met hun verslaving willen stoppen. Het meest gehoorde argument van de tegenstanders is dat steeds meer jongeren eraan beginnen, verleid door de lekkere smaakjes die de fabrikanten meegeven aan de olie. Een ander argument is dat er nog te weinig bekend is over de mogelijke schadelijke gevolgen van dampen op de langere termijn. Daartegenover staan officiële standpunten als dat van de Hoge Gezondheidsraad, die de e-sigaret adviseert als ‘een mogelijk efficiënt hulpmiddel bij het stoppen met roken’.
Conclusie
Al staan de meningen lijnrecht tegenover elkaar en weten we nog te weinig over de effecten op de lange duur, met enige voorzichtigheid kunnen we tot de volgende conclusie komen:
- Voor rokers die zonder succes andere middelen als bijvoorbeeld nicotinekauwgom of –pleisters hebben geprobeerd, is dampen statistisch gezien een van de meer effectieve manieren om van de sigaret af te komen. Hierbij is het natuurlijk wel zaak om de e-sigaret als een tijdelijk hulpmiddel te zien en het gebruik langzaam af te bouwen.
- Voor niet-rokers is het zondermeer af te raden om eraan te beginnen. E-sigaretten met nicotine creëren dezelfde verslaving als tabak, en ook zonder nicotine zijn er mogelijk nog onbekende gezondheidsrisico’s verbonden aan dampen.
7 manieren om te stoppen met roken
Wat dampen voor veel rokers aantrekkelijk maakt, is dat het lijkt op het roken van een sigaret. Dit ‘rookritueel’ kan een belangrijke psychologische factor zijn in het ontwenningsproces. Voor andere rokers zullen andere methoden beter werken. In ons artikel Stoppen met roken: kies de manier die bij je past vind je uitgebreide informatie over 7 kansrijke manieren om van de verslaving aan sigaretten af te komen.