Je bent wat je eet, hoor je wel eens. Sommigen nemen deze uitspraak heel letterlijk. Veganisme, macrobiotiek en allerlei strenge diëten zijn voorbeelden van een rigoureuze kijk op de rol van voeding in ons leven. Voor de meeste mensen gaat dit te ver.
We eten wat we lekker vinden, en als dat misschien niet altijd even gezond is: een keertje zondigen mag… Strenge vingertjes hebben een tegengesteld effect en daar komt nog bij dat de experts vaak tegengestelde meningen verkondigen. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je voedingspatroon gezonder te maken zonder het helemaal overhoop te gooien. Hier zijn 10 simpele en praktische tips.
1. Ga niet op dieet
Te dik=ongezond. Dit is in ieder geval iets waar alle deskundigen het over eens zijn. Maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat diëten zelden een blijvend resultaat opleveren. Integendeel, een dieet volgen is bijna altijd een voorbode van een gewichtstoename in de toekomst. Als je te zwaar bent, is het verstandiger om te proberen af te vallen door een betere stofwisseling. Die ontstaat vanzelf door een gezonder voedingspatroon. Voed je lichaam met wat het nodig heeft in plaats van het voedsel te onthouden.
2. Schrijf eens op wat je allemaal binnenkrijgt
Houd een weeklang bij wat je eet, snackt en drinkt. Misschien schrik je van de uitkomst. Als je zelf bewust bent van je voedingspatroon kan dat een krachtige stimulans zijn om het hier en daar een beetje aan te passen.
3. Drink voldoende water
Een van de gezondste voedingsmiddelen voor de mens is… water. De voordelen van water zijn legio. Om er een paar te noemen:
- Water helpt je af te vallen. Het geeft je een verzadigd gevoel waardoor je minder eet of snackt en het stimuleert de stoelgang.
- Water reinigt je lichaam van gifstoffen.
- Voldoende water drinken heeft een zichtbaar effect op ons grootste orgaan, de huid. Water is een natuurlijk anti-agingmiddel.
- Water ‘smeert’ de gewrichten en helpt spierpijn en blessures voorkomen.
- Veel water drinken vermindert de kans op urineweginfecties en nierstenen.
- Water kan hoofdpijn voorkomen. Evenals de rest van ons lichaam bestaan de hersenen voor het overgrote deel uit water, en hoofdpijn is vaak een vorm van uitdroging.
Volgens de experts hebben we minstens 6 glazen water per dag nodig, en ze raden aan om vooral vóór de maaltijd een glas water te drinken.
Tip: je kunt water een smaakjegeven met bijvoorbeeld een scheutje citroensap.
4. Kijk eerst naar je andere ‘zonden’
Je kunt nog zo gezond eten, wanneer je rookt of veel alcohol drinkt, ondermijn je het effect. Dat weet je zelf natuurlijk, maar deze gewoonten zijn nog moeilijker te veranderen dan een voedingspatroon. Voor wie een serieuze poging wil doen het roken op te geven, hebben we uitgebreide informatie verzameld in ons blogartikel Stoppen met roken: kies de manier die bij je past.
5. Eet veel groenten en fruit
We kunnen er niet omheen: in elk artikel over gezonde voeding hoort de aanbeveling om voldoende groenten en fruit te eten. Je bent er misschien geen fan van, maar met hun rijkdom aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten zijn groenten en fruit absoluut onmisbaar om ons lichaam goed te laten functioneren.
6. Help je darmen een handje
Een goede darmwerking is belangrijk om gezond te blijven, en om onze darmen goed te laten werken, moeten we de darmbacteriën gelukkig houden. De dramflora of darmmicrobiota bestaat uit zo’n 10 biljoen bacteriën, die samen twee kilo van ons lichaamsgewicht uitmaken. Er zitten goede en slechte bij, en het is zaak de goede te helpen bij hun nuttige werk. Dit kun je doen door het eten van probiotisch voedsel (zoals levende yoghurtcultuur en zuurkool) en het innemen van probiotische voedingssupplementen.
7. Gebruik minder suiker
Als er één voedingmiddel wordt aangewezen als grote boosdoener bij allerlei welvaartsziekten, dan is dat suiker. Een hoge suikerinname wordt in verband gebracht met onder meer obesitas, diabetes 2, hart- en vaatziektes en veel soorten kanker.
8. Eet minder junkfood
Ja, het is lekker, al die snacks en kant-en-klaar maaltijden. Zo wordt junkfood ook opzettelijk gemaakt, het is erg ‘belonend’ in smaak en textuur. Maar het is in hoge mate bewerkt, bevat weinig waar ons lichaam wat aan heeft en veel ongezonde ingrediënten. De calorieën die je binnenkrijgt met dit soort voedsel zijn lege calorieën, ze leveren je niet de essentiële voedingstoffen, die wel aanwezig zijn in onbewerkt voedsel.
9. Wees niet bang voor gekruid
Kruiden en specerijen bevatten veel micronutriënten, die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid. Gember en kurkuma bijvoorbeeld, hebben ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen, en zo zijn er veel meer voorbeelden.
10. Neem onderzoeken met een korreltje zout
Tot slot, laat je niet gek maken door de artikelen die dagelijks in de pers verschijnen over de positieve of negatieve effecten van allerlei voedingsmiddelen. Grote kans dat je morgen een onderzoeksresultaat met een tegengestelde conclusie leest. ‘Koffie is goed voor je, koffie is slecht voor je.’ ‘Eieren zijn ongezond, eieren zijn gezond.’ ‘Een glaasje wijn op z’n tijd kan geen kwaad, elk glas is er één teveel.’ Kranten en nieuwssites moeten gevuld worden, en redacteuren weten wat ze hun publiek moeten voorschotelen om te worden gelezen.