Heb je een bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huid die vooral voorkomen in de huidplooien? Dan is het mogelijk dat dit veroorzaakt wordt door erythrasma. Veel mensen hebben erythrasma, maar sommige mensen hebben meer kans om het te krijgen. Dit is alles wat je moet weten over erythrasma.
Wat is erythrasma?
Erythrasma is een oppervlakkige huidinfectie die bruine, schilferige huidvlekken veroorzaakt. Deze aandoening wordt ook wel cutaan erythrasma genoemd en is meestal een aanhoudende of langdurige gezondheidstoestand. Het treft beide mannen en vrouwen, maar onderzoek lijkt erop te wijzen dat het vaker voorkomt bij de lies van mannen en tussen de tenen van vrouwen.
Wat zijn de symptomen van erythrasma?
De infectie verschijnt meestal in huidplooien, waaronder de oksels, de lies, onder de borsten, de vouw tussen de billen en andere plaatsen waar zweet zich kan opstapelen. Erythrasma ziet eruit als een roze tot rode, schilferige huid. De grens van erythrasma is goed gedefinieerd, als er dus geen scherpe grens is tussen de aangetaste plaats op de huid en de omringende normale huid, dan heb je waarschijnlijk te maken met een andere huidaandoening. Na verloop van tijd vervaagt de roze of rode kleur naar bruin.
Wat is de oorzaak van erythrasma?
Erythrasma wordt veroorzaakt door de Corynebacterium minutissimum-bacterie, een normaal onderdeel van de huidflora, en komt vaker voor in warme klimaten. Deze bacteriën leven normaal gesproken op de huid en kunnen groeien in warme, vochtige gebieden. Daarom wordt het vaak aangetroffen in huidplooien. Diabetes, maar ook een slechte hygiëne hebben, met overgewicht kampen en vaak zweten zijn een belangrijke oorzaken van het krijgen van erythrasma.
Hoe kan ik erythrasma behandelen?
Gezond eten en de inname van suiker beperken is een goed idee om erythrasma te vermijden maar er zijn ook manieren om deze huidaandoening te behandelen. Erythrasma kan worden behandeld maar het is mogelijk dat erythrasma chronisch wordt en terugkeert, zeker als de oorzaak een chronische ziekte is. Infectie kan worden behandeld met lokale en/of orale middelen. Denk bijvoorbeeld aan crèmes zoals Canestene Derm Bifonazole of Fusidine Teva. Voor orale middelen zul je normaal gezien een voorschrift nodig hebben en raden we aan eerst je huisarts te contacteren.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Eczeem behandeling‘.