Wat is glutenintolerantie of coeliakie? Glutenintolerantie betekent simpelweg dat je ziek wordt na het eten van gluten. Glutenintolerantie is een auto-immuunaandoening en je lichaam maakt afweerstoffen (antilichamen) aan tegen een eiwit dat in gluten voorkomt. Coeliakie is daarom niet hetzelfde als een allergie. Wanneer mensen over glutenallergie spreken, bedoelen ze eigenlijk meestal glutenintolerantie. Een glutenallergie bestaat eenvoudigweg niet.
Glutenintolerantie oorzaak
De exacte oorzaken van glutenintolerantie zijn niet erg duidelijk en worden nog steeds niet goed begrepen. Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen mogelijk niet gevoelig zijn voor gluten, maar voor een bepaald koolhydraat dat in veel voedingsmiddelen voorkomt, maar verder onderzoek is nodig. Het lijkt er wel op dat erfelijkheid, je microbioom en virusinfecties in de darm, een bepaalde rol lijken te spelen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt glutenintolerantie veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.
Glutenintolerantie symptomen
Onderzoek toont aan dat coeliakie op elke leeftijd kan toeslaan, zelfs bij mensen die in het verleden negatief hebben getest. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst, die veel voorkomende ingrediënten zijn in brood, pasta’s en granen. Ondanks bewustmakingsinspanningen wordt coeliakie nog steeds vaak verward met andere glutengerelateerde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een tarweallergie.
Hoe kun je een glutenintolerantie dan herkennen? Milde gevallen veroorzaken mogelijk geen merkbare symptomen en de aandoening wordt daarom vaak alleen gedetecteerd wanneer voor een andere aandoening of zelfs allergie wordt getest. Dat gezegd hebbende, is diarree het meest voorkomende symptoom van coeliakie. Dit wordt veroorzaakt doordat het lichaam de voedingsstoffen niet volledig kan opnemen.
Wat doen bij glutenintolerantie?
Het enige dat je kunt doen als je met glutenintolerantie te maken hebt, is jouw eetpatroon aanpassen. Als je alle gluten uit jouw dieet haalt, verdwijnen de symptomen al binnen een paar dagen. Moet je dan supplementen innemen om het dieet bij te passen? Niet iedereen hoeft supplementen te nemen, maar mensen met coeliakie hebben ze misschien wel vaker nodig dan anderen, omdat coeliakie invloed heeft op je vermogen om voedingsstoffen op te nemen.
Enzymsupplementen die momenteel op de markt zijn, kunnen slechts een nutteloos klein aantal glutenmoleculen verteren en dit maakt ze onveilig voor mensen met coeliakie om op te vertrouwen. Geen van deze producten heeft klinische proeven of tests ondergaan om de werkzaamheid en veiligheid te beoordelen bij mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid en moet daarom worden vermeden.
Kunnen andere supplementen bijdragen aan een dieet van mensen met glutenintolerantie? Als je gluten in jouw dieet vermijdt, bestaat de kans dat je niet genoeg belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt uit het voedsel dat je wel kunt eten. Het nemen van deze vitamine- en mineralensupplementen kan ervoor zorgen dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt om een goede gezondheid te behouden, ondanks je glutenintolerantie of coeliakie. Raadplaag echter eerst een dokter voor je bepaalde supplementen of vitamines aan jouw dieet gaat toevoegen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook het artikel ‘Wat is lactose intolerantie?‘.