Waarom hou je goede voornemens niet vol?
De klok slaat twaalf. Je toast op het nieuwe jaar en voelt je super gemotiveerd om je slechte gewoontes achter je te laten en gezonder te gaan leven. Dit jaar gaat het lukken!
Psychologen noemen dit ‘hete overtuigingen’. Tijdens de feestdagen doen we weinig, behalve overmatig eten en drinken. Daarna voelen we ons dik en ongezond, en de aandrang om gezonder te gaan leven is sterker dan ooit. Maar vastbeslotenheid is geen garantie voor succes. Wanneer je weer in je normale ritme komt, is je overtuiging een stuk minder ‘heet’. Het zijn de alledaagse hindernissen en ergernissen die je voornemens aan het wankelen brengen.
Een andere reden is dat we te veel willen en te snel. Als je op 1 januari een handvol slechte gewoontes tegelijk het raam uit kiepert, leg je de lat wel erg hoog voor jezelf. Uit onderzoeken komt naar voren dat slechts 20% van de goede voornemens standhouden. Hoe vergroot je jouw kansen?
5 tips
- Bedenk concrete doelen
- Formuleer je doel positief
- Ken de valkuilen
- Deel met familie en vrienden
- Geef niet op
Gelukkiger worden of een droomfiguur krijgen zijn geen goede doelstellingen wanneer je zoiets moeilijks gaat doen als een levenslange gewoonte opgeven. Hou je voornemens realistisch en denk eerder aan de stappen die je gaat doen dan aan het uiteindelijke resultaat. ‘Ik ga vanaf nu koolhydraatarm eten’ is een kansrijker voornemen dan ‘ik wil elke maand vijftien kilo afvallen.’
Het is een psychologisch feit dat iets willen krijgen beter werkt dan iets willen opgeven. Wil je stoppen met roken, dan beloof je jezelf plechtig om nooit meer een sigaret op te steken, maar dat is alleen maar een negatief voornemen. Volgens verslavingsexperts motiveert het beter om te kijken naar wat je wilt bereiken. Een betere conditie, een frisse adem, niet langer die knagende angst voor allerlei rokersziektes…
Bereid je voor op de moeilijke momenten die zeker gaan komen. Stress op het werk, een feestje waar gedronken en gerookt wordt… Of moe en hongerig boodschappen doen, waardoor de verleiding om zo’n verboden zak chips of reep chocola te kopen bijna onweerstaanbaar wordt. Het is een goed idee om een lijstje te maken van deze valkuilen. Schrijf ze op, zodat je weet waar het gevaar op de loer ligt. Zo wapen je jezelf om op deze momenten standvastig te blijven.
Je hoeft het niet alleen te doen. Deel je goede voornemens met je gezin, je collega’s, je vrienden op Facebook. En laat regelmatig weten hoe het er nu mee gaat. Je zult verbaasd zijn hoeveel steun en complimenten je krijgt. En de sociale controle kan je op de moeilijkste momenten nét dat zetje geven om de verleiding te weerstaan.
De kans dat je goede voornemens februari niet halen is – helaas – groot. Zo’n 80% sneuvelt al in de eerste maand. Maar dat is geen reden om je doel los te laten. Als het rechtsom niet gaat, lukt het misschien linksom. Was je dat crash-dieet zo spuugzat dat je jezelf te buiten bent gegaan aan een onbeheerst calorieënfeest? Dat is wat meestal gebeurt bij dit soort diëten. Waarschijnlijk boek je meer blijvend resultaat door je voedingspatroon gezonder te maken in plaats van het rigoureus om te gooien. Lees bijvoorbeeld de tips in Eet jezelf gezond. 10 voedingstips.
Hetzelfde geldt voor stoppen met roken. Je hebt waarschijnlijk een methode gekozen: puur op wilskracht, met de hulp van nicotinevervangers, of een ander steuntje in de rug. Ga niet bij de pakken neer zitten wanneer het niet lukt. Misschien is er voor jou een betere methode. Hier vind je 7 manieren om te stoppen met roken en tal van nuttige links.
Heb je vragen of wil je graag een persoonlijk advies? Via de chat kun je rechtstreeks praten met onze apothekers. Maar voor nu: onze beste wensen voor een gezond en gelukkig 2021 en veel sterkte met je voornemens!