Wat is griep?
Griep is een infectie, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep komt voornamelijk voor in de herfst- en wintermaanden en is zeer besmettelijk. De besmetting gebeurt door vochtdruppels die via hoesten, niezen en ademen worden verspreid.
Griep wordt gekenmerkt door symptomen als vermoeidheid, koorts, koude rillingen, misselijkheid, spierpijn en een algemeen ‘slecht’ gevoel. Je kan je dus behoorlijk ziek van voelen. Griep kan plots opzetten en geneest normaal gezien, binnen enkele dagen vanzelf.
Wat kan je zelf doen?
Uitzieken is de boodschap als het op een besmetting met het griepvirus aankomt. Je kan de symptomen wel behandelen met bijvoorbeeld pijnstillers zoals paracetamol om de pijn te onderdrukken en de koorts te remmen. Ook neussprays en keeltabletten kunnen vervelende symptomen als snotterigheid en keelpijn verlichten. Veel slapen, voldoende water drinken en gezond eten zullen ook zeker bijdragen om snel weer de oude te worden. Aangezien het om een virus gaat, hebben antibiotica geen effect.
Eventueel kan een homeopathisch geneesmiddel zoals Oscillococcinum® gebruikt worden om de symptomen te verminderen. Bij een beginnende griep neem je dan zo snel mogelijk een dosis, die je 2 tot 3 keer kan herhalen met een interval van 6 uur. Je kan Oscillococcinum® kopen bij je online apotheek.
Griep voorkomen
Een sterk immuunsysteem verlaagt de kans op een besmetting met het griepvirus. Door gedurende het jaar gezond en gevarieerd te eten, veel te drinken en goed te bewegen staat je immuunsysteem al heel wat sterker. Ook in de apotheek zijn er producten te krijgen die de weerstand een boost geven, zoals vitamine C.
De beste manier om griep te voorkomen, is je laten vaccineren. Griep krijgen is niet leuk maar is bij gezonde volwassenen en kinderen meestal onschuldig. Bij risicopatiënten kan de griep wel ernstigere gevolgen hebben. Patiënten uit volgende groepen kunnen zich dus het beste laten inenten:
- Zwangere vrouwen
- 65-plussers
- Personen met een chronische ziekte zoals hartaandoeningen, diabetes, astma of COPD, lever- of nierziekten
- Algemeen verzwakte personen
Ook voor personen die in de gezondheidszorg werken is een vaccin aangeraden. Het vaccin wordt gewoonlijk in oktober of november gezet en beschermt tegen verschillende griepvirussen. Het bevat namelijk dode ziektekiemen, zodat er antistoffen worden aangemaakt tegen de griep. Aangezien het griepvirus elk jaar verandert, moet er elk jaar opnieuw gevaccineerd worden. Het griepvaccin is altijd op doktersvoorschrift.