Griepspuit 2020: belangrijker dan ooit

griepvaccin

Zolang de Covid-19 epidemie aanhoudt, adviseert de Hoge Gezondheidsraad mensen die tot de risicogroepen behoren met klem om een griepspuit te halen. Ook voor gezonde personen tussen de 50 en 65 jaar geldt dit jaar het advies om zich te laten vaccineren.

Daar zijn verschillende redenen voor. Een belangrijke overweging is dat een piek in een eventuele griepepidemie samen zou kunnen vallen met een nieuwe piek in coronabesmettingen. Met als gevolg dat de ziekenhuizen nog zwaarder belast worden dan ze al zijn.

Voor mensen die tot de risicogroepen behoren, is een griepspuit dit jaar al helemaal een ‘must’. Griep slaat net als corona toe op de luchtwegen. Wanneer iemand met griep óók nog eens het ongeluk heeft om met het Covid-19 virus besmet te worden, is de kans om echt zwaar ziek te worden veel groter.

Een andere reden is dat de symptomen van griep en Covid-19 nogal op elkaar kunnen lijken, vooral hoesten en koorts. Bij mensen die de griep krijgen, zal vanzelf de vraag rijzen of ze besmet zijn met corona. Anderen – collega’s bijvoorbeeld – zullen dan mogelijk preventief in quarantaine moeten gaan. Het griepvaccin zal het risico op dit soort situaties in elk geval verkleinen.

Griep of corona?

De symptomen van corona, griep en verkoudheid kunnen op elkaar lijken. Het probleem van een Covid-19 besmetting is dat deze symptomen van persoon tot persoon nogal verschillen, en soms zijn er helemaal geen symptomen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een lijst samengesteld met de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.

SymptoomCoronaGriepVerkoudheidStress
Verstopte neus of loopneuszeldensomsvaakniet
Vermoeidheidvaakvaaksomsvaak
Spierpijnsomsvaakvaakvaak
Niezenzeldenzeldenvaakniet
Kortademigheidvaakzeldenzeldenvaak
Koortsvaakzeldenzeldenvaak
Keelpijnsomssomsvaakniet
Hoofdpijnsomsvaakzeldenvaak
Droge hoestvaakvaakzeldenniet
Diarreesomssomszeldenvaak (of net constipatie)

Risicogroepen hebben dit jaar voorrang

België heeft dit jaar 2,9 miljoen vaccins besteld. Dat is 100.000 meer dan vorig jaar, maar er wordt verwacht dat de vraag nog groter zal zijn. Daarom wordt dit najaar het vaccin gefaseerd ter beschikking gesteld. Behoor je tot de risicogroepen, dan kun je vanaf 1 oktober een voorschrift bij de huisarts halen en het vaccin afhalen in de apotheek. Voor het brede publiek is de griepspuit pas vanaf 15 november beschikbaar. Op deze manier wordt verzekerd dat mensen die het grootste risico lopen in ieder geval beschermd zijn, mocht er een tekort aan het vaccin ontstaan.

10 veelgestelde vragen over de griepspuit

  1. Hoe werkt de griepspuit?
  2. Wanneer je een griepspuit haalt, krijg je kleine hoeveelheden griepvirus toegediend. Je lichaam reageert door afweerstoffen tegen dit virus te maken. De kans op griep is dan kleiner omdat je lichaam al bekend is met het virus en weet hoe het onschadelijk kan worden gemaakt.

  3. Waar haal je een griepspuit?
  4. Een griepspuit kun je halen bij je huisarts. In veel gevallen krijgen mensen die tot de risicogroepen behoren hiervoor elk jaar een uitnodiging.

  5. Kan ik griep krijgen van de griepspuit?
  6. Nee, het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan geen griep veroorzaken.

  7. Kan ik toch griep krijgen als ik een griepspuit heb gehaald?
  8. Een griepspuit maakt de kans op griep aanzienlijk kleiner, maar biedt geen volledige garantie. Dit komt onder andere omdat er ieder jaar andere griepvirussen actief zijn. De wetenschappers die het griepvaccin samenstellen, moeten voorspellen welke griepvirussen de komende herfst en winter actief zullen zijn. Soms duikt er onverwacht een ander griepvirus op, waartegen het vaccin niet werkt.

    Ook mensen met een zwak afweersysteem zijn ondanks de vaccinatie vatbaar voor een griepaanval, al zal deze gewoonlijk minder ernstig zijn. Een griepspuit biedt overigens geen bescherming tegen verkoudheid. Wat precies de verschillen zijn tussen griep en verkoudheid kun je lezen in dit artikel.

  9. Wanneer moet ik een griepspuit halen?
  10. De beste tijd voor een griepprik is tussen half oktober en half november. November en december zijn de maanden waarin de meeste mensen griep krijgen, en omdat het vaccin pas na twee weken werkt, is het verstandig om te zorgen dat je in deze periode beschermd bent.

    Ook het tijdstip van de dag waarop je een griepprik haalt zou van invloed kunnen zijn op de effectiviteit. Onderzoek naar de werking van het griepvaccin leverde de opmerkelijke uitkomst op dat wie zich liet inenten tussen 9 en 11 uur ’s ochtends een maand later beter beschermd bleek dan wie dat liet doen tussen 3 en 5 uur in de namiddag. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met fluctuaties in ons immuunsysteem gedurende de dag.

  11. Voor wie wordt de griepspuit aanbevolen?
  12. Vaccinatie tegen griep

    Vaccinatie tegen griep wordt aangeraden voor mensen die een grote kans lopen op besmetting, voor ouderen en voor mensen met een medische conditie waardoor griep gevaarlijk of zelfs levensbedreigend kan zijn. De lijst omvat:

    • Iedereen die ouder is dan 65 jaar
    • Mensen met:
      • een hartziekte
      • een longziekte zoals astma of COPD,
      • een lever- of nierziekte
      • diabetes
      • een chronische spierziekte
      • verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
    • Zwangere vrouwen na het eerste trimester van hun zwangerschap
    • Iedereen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis is opgenomen
    • Mensen die onder hetzelfde dak wonen als de bovengenoemde risicopersonen of ervoor zorgen
    • Iedereen die werkzaam is in de gezondheidssector
    • Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan

  13. Geeft de griepspuit bijwerkingen?
  14. Roodheid en wat pijn op de plaats van injectie zijn de meest voorkomende bijwerkingen. In enkele gevallen kunnen lichte koorts en pijnlijke spieren optreden.

  15. Wat kost de griepspuit?
  16. De prijs voor een griepvaccin is in 2020 16,46 euro. In België is de griepspuit gratis voor bewoners van instellingen zoals woonzorgcentra, instellingen voor mensen met een beperking of psychiatrische instellingen. Mensen die tot de risicogroepen behoren – zoals opgesomd in vraag 6 – komen in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling en betalen circa 6 euro. In Nederland is de griepprik gratis voor personen binnen de risicogroepen.

  17. Moet ik elk jaar een griepspuit halen?
  18. Omdat griepvirussen voortdurend veranderen, is ook de samenstelling van het vaccin ieder jaar anders. Bovendien biedt een griepspuit slechts ongeveer een half jaar lang bescherming, daarna verdwijnen de afweerstoffen uit het lichaam. Dus ja, een griepspuit moet je elk jaar opnieuw halen.

  19. Mag de griepspuit bij zwangerschap of borstvoeding?
  20. zwangerschap of borstvoeding

    Er zijn geen schadelijke effecten bekend van de griepspuit voor ongeboren kinderen of zuigelingen. Vaccinatie wordt zelfs sterk aangeraden voor vrouwen die tijdens het griepseizoen in het tweede of derde trimester zijn, omdat de immuniteit tijdens de zwangerschap afneemt en de kans op complicaties en op een ernstiger verloop groter is. Een zware griepaanval kan ook nadelige gevolgen hebben voor de foetus.

Wat kan ik nog meer doen om griep te voorkomen?

Zoals gezegd, vaccinatie is de enige effectieve manier om jezelf tegen griep te beschermen. Wel kun je de kans op besmetting enigszins verkleinen door een goede hygiëne en een goede weerstand. Een paar tips:

  • Was je handen vaak met water en zeep
  • Maak voorwerpen zoals aanrecht, kranen, deurklinken, trapleuningen en telefoon regelmatig schoon met een normaal schoonmaakmiddel als er iemand in je gezin of omgeving griep heeft.
  • Gezond eten, voldoende bewegen en een goede nachtrust verhogen je weerstand en maken je minder vatbaar voor griep.

Krijg je toch griep?

In de meeste gevallen zal een griepaanval zonder complicaties verlopen en zullen de symptomen na een dag of vijf vanzelf beginnen te verdwijnen. Je zult het gewoon uit moeten zieken, en het beste geneesmiddel is rust. Daarnaast kun je de symptomen verlichten met middeltjes die zonder recept bij de apotheek te koop zijn, zoals neussprays en -druppelshoestsiroop of keelpastilles.

Reserveer nu je griepvaccin

U kunt een griepvaccin reserveren via [email protected].

Het griepvaccin kan niet per post worden opgestuurd. Zodra het vaccin beschikbaar is kunt u het ophalen bij onze Apotheek City-Pharma in de Kammenstraat 61, 2000 Antwerpen.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer