Naarmate je ouder wordt, kun je niet altijd voorkomen dat je met haaruitval te maken krijgt. Haaruitval bij mannen, ook bekend als alopecia androgenetica, is een erfelijke eigenschap. Het treft meer dan de helft van de mannen ouder dan 50 jaar en de meeste mannen krijgen hier in meer of mindere mate mee te maken. Variaties in het gen voor de androgeenreceptor (gelegen op het X-chromosoom) blijken geassocieerd met vroegtijdige kaalheid bij mannen.
Haaruitval oorzaken
Haaruitval gebeurt normaal gezien geleidelijk, wat betekent dat je wel de tijd hebt om de oorzaken te achterhalen en de beste behandeling te vinden. In de meeste gevallen is de oorzaak genetisch maar het dunner worden van het haar kan ook worden veroorzaakt door de levensstijl. Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook leiden tot haaruitval.
Iedereen verliest zo’n 50-120 haren per dag, dit is normaal, maar omdat er elke dag ook opnieuw haar bijgroeit zie je hier niets van. Naast genetische redenen kan het dunner worden van de haardos ook andere oorzaken hebben. Ernstige ziekten, gebruik van medicijnen, operaties of traumatische gebeurtenissen kunnen haaruitval veroorzaken. In dit geval zal je haar hierna echter meestal zonder behandeling teruggroeien. Om zeker te zijn wat de oorzaak is, kun je het best een huisarts raadplegen.
Haaruitval vrouwen
Ongeveer een derde van de vrouwen ervaart ooit in hun leven haaruitval, echter meestal niet in dezelfde mate als bij mannen. Onder postmenopauzale vrouwen heeft maar liefst twee derde last van haaruitval of kale plekken. Omdat haarverlies bij vrouwen meer een stigma heeft, kan het emotionele welzijn van een vrouw ernstig aantasten. Net als bij mannen zijn er tal van redenen waarom vrouwen haaruitval kunnen ervaren.
Haarverlies bij vrouwen is vergelijkbaar met kaalheid bij mannen, behalve dat vrouwen hun haar in een ander patroon verliezen dan mannen. Bij vrouwen vertraagt de groeifase van het haar na verloop van tijd, en dit versnelt na de menopauze. Het duurt daarnaast ook langer voordat nieuw haar begint te groeien. Bij mannen begint haarverlies meestal aan de voorkant, maar vrouwen verliezen haar van over hun hele hoofd, beginnend bij hun scheidingslijn.
Wat te doen tegen haaruitval? Vitamines.
Studies tonen aan dat vitamines haaruitval helpen voorkomen. Enkele vitamines en mineralen die kunnen helpen zijn: vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine D, vitamine E, ijzer, zink en selenium. Als je overweegt om multivitaminesupplementen te nemen, moet natuurlijk eerst met een arts praten om ervoor te zorgen dat dit op verantwoorde wijze gebeurt.
Er zijn verschillende redenen die kunnen uitleggen waarom micronutriënten een rol spelen bij alopecia. Micronutriënten zijn namelijk belangrijke elementen in de normale haarfollikelcyclus en spelen een rol bij de celvernieuwing, wat vaak voorkomt in de matrixcellen in de follikelbol die zich snel delen. Micronutriënten zoals vitamines en mineralen spelen een belangrijke, maar niet geheel duidelijke rol bij de normale ontwikkeling van haarzakjes en de immuuncelfunctie.
Wat te doen tegen haaruitval? Oliën.
Essentiële oliën kunnen helpen om haaruitval te beperken en haargroei te bevorderen. Oliën kunnen de effectiviteit in de haargroeicyclus verbeteren en de haargroei en de levensduur van het haar verhogen. Essentiële oliën worden uit planten gewonnen door middel van methoden zoals distillatie of verdamping. Een voordeel van sommige essentiële oliën is het verbeteren van de gezondheid van het haar en kan haaruitval tegengaan of vertragen.
Bijvoorbeeld Apivita Nachtserum beschermt de hoofdhuidbioflora, versterkt de haarafweer tegen milieueffecten (vervuiling, styling), terwijl het haar reconstrueert en versterkt. De authenticiteit van dit product is gebaseerd op de combinatie van 7 zeldzame oligosachariden uit honingdauw, een prebiotische oligosacharide en arginine.
Wat te doen tegen haaruitval? Levensstijl.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een studie uit 2018 onthulde dat een dieet van rauwe groenten en verse kruiden, zoals het mediterrane dieet, het risico op alopecia androgenetica kan verminderen. Groene groenten zijn een rijke bron van ijzer, kalium, vitamine C, vitamine K en zullen bijdragen om haarcellen actief te houden en goed te laten functioneren. Daarom moet je ervoor zorgen dat je voldoende spinazie, sla, broccoli en kool eet om haaruitval te voorkomen en de haargroei te bevorderen.