Hoestmiddelen zijn uiterst populair en behoren tot de bestsellers in de apotheek. Maar welke hoestsiroop of hoestdrankje kun je wanneer gebruiken? Er bestaan namelijk veel verschillende hoestsiropen en die hebben vaak een andere werking. De ene hoestsiroop is gericht op het verminderen van slijmhoest, terwijl de andere helpt tegen kriebelhoest of droge hoest. Welke hoestsiroop moet je wanneer aanschaffen? Lees hieronder onze tips.
Hoestsiroop voor droge hoest
Een droge hoest die kriebelt in de keel kan heel irritant zijn. Je voelt de hele tijd een kriebel in de keel en zelfs water drinken verlicht deze irritatie slechts tijdelijk. Gebruik daarom een hoestdrank met een van de volgende werkzame stoffen: Noscapine of Dextromethorfan. Tusso Rhinathiol-zuigtabletten hebben dextromethorfan hydrobromide als actieve bestanddelen en verlichten effectief droge, irriterende hoest of niet productieve hoest.
Noscapine wordt gezien als goed middel tegen een droge hoest of kriebelhoest. Noscapine onderdrukt namelijk de hoestprikkel en wordt gebruikt bij symptomatische behandeling van een niet-productieve hoest. Bij een niet-productieve hoest (ook wel kriebel-, prikkel- of droge hoest genoemd) wordt geen slijm opgehoest. Het vele hoesten kan daarom een irritatie van de keel- en luchtwegen veroorzaken. Hierdoor blijft de hoest aanhouden en wordt het gebruik van een hoestsiroop aangeraden. Ook het middel Nosca Méréprine heeft een hoeststillende werking. Dit middel is bedoeld om droge hoest en prikkelhoest te verlichten.
Hoestsiroop voor slijmhoest
Een slijmhoest, zoals de naam doet vermoeden, is helemaal anders dan een droge hoest. Een slijmhoest is een vorm van hoesten waarbij het slijm in je keel door een hoestbui naar boven komt. Een slijmhoest, of vastzittende hoest, ontstaat omdat je luchtwegen ontstoken zijn als gevolg van een verkoudheid of infectie. Het hoesten is een manier waarbij je lichaam probeert de luchtwegen vrij te krijgen. Voor een slijmhoest moet je op zoek naar een siroop met actieve bestanddelen als Broomhexine of Acetylcysteïne.
Toularynx Bromhexine wordt gebruikt als behandeling van aandoeningen van de luchtwegen die gepaard gaan met kleverig slijm. Acetylcysteïne is beschikbaar in de vorm van een bruistablet en helpt tegen aandoeningen van de luchtwegen. Acetylcysteïne werkt als een slijmverdunner en maakt taai slijm in de luchtwegen dunner. Acetylcysteïne is ook beschikbaar in de vorm van een hoestdrankje of hoestsiroop en heeft dezelfde werking als de bruistabletten.
Hoestsiroop voor baby
Net als bij volwassenen, kunnen baby’s ook last hebben van verschillende types hoest. Zo kunnen hoestende baby’s zowel te maken krijgen met een droge hoest als met een hoest met slijm. Zeker in de herfst of winter lopen baby’s of kinderen makkelijk een hoest op, vaak als gevolg van een (lichte) verkoudheid. Voor je een hoestsiroop of andere geneesmiddelen gaat gebruiken bij een baby, is het aangeraden om eerst je arts te raadplegen. Zeker bij baby’s onder de 6 maanden is het belangrijk om heel voorzichtig te werk te gaan.
Hoestsiroop voor kind
Geneesmiddelen op basis van onder andere codeïne, folcodine, dextromethorfan, pentoxyverine worden door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) afgeraden bij kinderen jonger dan zes jaar. Daarom moet je bij jonge kinderen opteren voor een ander type hoestsiroop. Een hoestsiroop op de basis van tijm is daarom aangewezen bij kinderen. Hoestsiropen zoals tijmsiroop kunnen verzachtend werken. Tijmsiroop verzacht de keel en verlicht de luchtwegen met biologische echte tijm en anijs.