Hoofdroos of simpelweg roos is een veelvoorkomende aandoening waarbij de huid op de hoofdhuid gaat schilferen. Deze aandoening is niet besmettelijk of ernstig, maar kan soms wel gênant zijn in het sociale leven en het is daarnaast ook moeilijk te behandelen. Het is niet precies bekend waarom de ene persoon meer last van roos heeft dan de andere.
Oorzaak hoofdroos
De oorzaak van hoofdroos is dat de cellen van de voorhuid op het hoofd zich twee keer zo snel vernieuwen als normaal en zo schilfertjes veroorzaken in het haar. Te veel olie op de hoofdhuid, samen met een overgroei van gist, Malassezia genaamd, die al op je huid zit zorgt ervoor dat dit gebeurt. De overtollige olie zorgt er namelijk voor dat huidcellen zich ophopen en vervolgens afwerpen.
Roos of droge hoofdhuid: wat is het verschil?
Een veelgemaakte fout is dat roos gezien wordt als een symptoom van een droge hoofdhuid. Dat is echter niet het geval. Zowel hoofdroos als een droge hoofdhuid veroorzaken schilfers en zorgen ervoor dat de hoofdhuid jeukt, waardoor ze eigenlijk moeilijk te onderscheiden zijn. Vette, grote schilfers wijzen meestal op roos, terwijl droge, kleinere schilfers waarschijnlijk betekent dat je te maken hebt met een droge hoofdhuid.
Hoe hoofdroos behandelen?
De meest effectieve manier om roos te behandelen en onder controle te houden, is het gebruik van roosshampoo en hoofdhuidbehandelingen. Probeer bij milde roos daarom eerst regelmatig de hoofdhuid en het haar te reinigen met een milde shampoo om de vorming van talg en huidcellen te verminderen. Er zijn veel verschillende roosshampoos en elk type shampoo bevat verschillende actieve ingrediënten om de symptomen onder controle te houden.
Welke shampoo tegen hoofdroos?
Als er verschillende roosshampoos zijn, hoe maak ik dan een onderscheid tussen de verschillende types? Head and shoulders is een bekende naam die zichzelf verkoopt als antiroos shampoo, maar is eigenlijk niet de beste optie. Head and shoulders trekt namelijk alle natuurlijke olie uit je haar, waardoor het erg droog kan worden. En wanneer haar droog wordt, breekt het ook sneller af. Dit is niet wat je wilt. Daarom is het beter om een shampoo van de kapper of apotheek te gebruiken.
Anti-roos shampoos met zinkpyrithion of seleensulfide zijn de meest gebruikelijke types shampoo. In de meeste gevallen is hoofdroos goed te behandelen met een shampoo met zinkpyrithion. Dit type shampoo vermindert de vorming van schilfers en remt de groei van de gist die hoofdroos kan verergeren. Daarnaast kun je ook een shampoo met seleensulfide gebruiken. Seleensulfide vermindert namelijk de aanmaak van talg en doodt de gist die het eczeem kan verergeren. Bij hardnekkige hoofdroos is het aan te raden om een dermatoloog te raadplegen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Welke shampoo is goed voor je haar?’.