Keelpijn of een zere keel is pijn, jeuk of irritatie van de keel die vaak erger wordt als je slikt. De meest voorkomende oorzaak van keelpijn of faryngitis is een virale infectie, zoals een verkoudheid of griep. Een zere keel veroorzaakt door een virus gaat vanzelf over.
Keelpijn oorzaak
De meeste vormen van keelpijn worden veroorzaakt door virussen, zoals het verkoudheids- of griepvirus. Enkele van de meer ernstige oorzaken van keelpijn zijn tonsillitis, keelontsteking en mononucleosis. Andere oorzaken zijn roken, ’s nachts ademen in de mond terwijl je slaapt, vervuiling en allergieën voor huisdieren, pollen en schimmels.
Keelpijn bij slikken
Heb je vooral keelpijn bij het slikken? Wat is in dit geval de oorzaak van jouw keelpijn? Keelontsteking, epiglottitis en oesofagitis zijn enkele mogelijke oorzaken van pijn bij het slikken. Keelinfecties zijn echter de van de meest voorkomende oorzaak van pijn bij het slikken. Deze omvatten keelontsteking, een infectie met streptokokkenbacteriën.
Keelpijn of pijn bij het slikken kan ontstaan door irritatie van het slijmvlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het geval van een verkoudheid, een neusverkoudheid, een bijholteontsteking of ook griep. Het slijmvlies kan bijvoorbeeld zo geïrriteerd worden dat de weerstand ter plaatse minder wordt.
Corona symptomen keelpijn
Iedereen weet ondertussen dat verlies van het reukvermogen, ook wel anosmie genoemd, één van de symptomen kan zijn van een mogelijke Covid-19-besmettting. Maar hoe zit dat met keelpijn? Soms is corona de oorzaak van een keelontsteking of keelpijn. Bij klachten die bij Covid-19 horen, is het raadzaam om jezelf te laten testen om uitsluitsel te krijgen over de mogelijke oorzaak. Keelpijn hoort daar ook bij, net als bijvoorbeeld verkoudheid, koorts (verhoging), hoesten of – zoals hierboven al aangehaald – verlies van reuk of smaak.
Wat helpt tegen keelpijn
De meeste keelpijn kun je gewoon thuis behandelen. Zorg eerst en vooral voor voldoende rust om jouw immuunsysteem de kans te geven de infectie te bestrijden. Om de pijn van een zere keel kun je het volgende ondernemen:
- Gorgelen met een mengsel van warm water en 1/2 tot 1 theelepel zout.
- Drink warme vloeistoffen die rustgevend zijn voor de keel, denk bijvoorbeeld aan hete thee met honing, soepbouillon of warm water met citroen. Kruidenthee werkt ook rustgevend voor keelpijn.
- Koel je keel door een koude lekkernij te eten, zoals een ijslolly of ijs.
- Verzacht de keelpijn met zuigtabletten, spray of een verzachtende siroop
- Laat je stem, en bijgevolg keel, rusten totdat je keel beter aanvoelt
Bij Pharmazone vind je een uitgebreid aanbod aan voorschriftvrije medicatie tegen keelpijn en andere vervelende ongemakken in de keelholte. Zuigtabletten tegen keelpijn, keelsprays of mondwater, hier vind je het allemaal terug. Twijfel je over een product? Of heb je vragen over de werking? Neem contact op via de chat met onze online apotheker en we helpen je graag verder.
Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Verkoudheid: 3 dingen die je kunnen helpen“.