Maagzuur verlichten

maagzuur

Bijna iedereen heeft wel eens te maken met brandend maagzuur. Maar wat is maagzuur eigenlijk? Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen? Maagzuur is een lichaamssap met een hoge zuurgraad. Dit zuur wordt aangemaakt in de maag en is nodig bij de spijsvertering en om bacteriën in het voedsel te neutraliseren.

Soms is er echter teveel maagzuur aanwezig wat voor irritatie kan zorgen aan de binnenkant van de maag. Dan kan het gebeuren dat maagzuur terugstroomt naar de slokdarm. Brandend maagzuur is een branderig gevoel in de borst dat wordt veroorzaakt door maagzuur dat helemaal naar de keel stroomt (een reflux). Als dit vaak blijft gebeuren, wordt dit gastro-oesofageale reflux genoemd.

Maagzuur symptomen

De symptomen bij brandend maagzuur verschillen van persoon tot persoon maar over het algemeen zijn de klachten gelijkaardig. Bij een oprisping of een boer komt er wat maagzuur in de mond terecht. De bekendste verschijnselen zijn daarbij het proeven van maagzuur in de mond, pijn achter het borstbeen en slikproblemen. De pijn kan ook uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen. Als het maagzuur tot in de mond terugstroomt, kan het zuur ook de tanden en kiezen aantasten.

Vrouw met maagzuur

Maagzuur oorzaken

Maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is over het algemeen een grotere dan normale druk op de maag. Hierdoor werkt de sluitspier tussen de slokdarm en maag niet helemaal perfect. Deze verhoogde druk kan oorzaken hebben zoals: het dragen van strakke kledij, overgewicht, een te grote maaltijd, zwangerschap en ook ouderdom kan een reden zijn voor het minder goed werken van de sluitspier.

Soms kan de oorzaak van van brandend maagzuur ook medisch zijn. Bij mensen met een middenrifbreuk sluit het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag soms niet goed. Hierdoor kan maagzuur omhoog naar de slokdarm en de mond stromen. De behandeling van een middenrifbreuk bestaat uit het nemen van medicijnen om de maagzuurproductie te remmen, verandering van levensstijl en is sommige gevallen een operatie.

Leefstijl

Wat kun je echter doen tegen brandend maagzuur als de oorzaak niet medisch is? Eerst en vooral is het verstandig om te kijken naar je levensstijl en in het bijzonder je voedingspatroon. Voorkomen is beter dan genezen. Om maagzuur te voorkomen kun je ervoor kiezen bepaald voedsel te vermijden. Vette maaltijden stimuleren namelijk de aanmaak van maagzuur. Eet daarom vetarm voedsel en maak de porties kleiner om de totale hoeveelheid vet te beperken.

Vet eten

Maagzuurremmers

Wanneer de oorzaken voor brandend maagzuur niet ernstig zijn kan dit behandeld worden met maagzuurremmers. Maagzuurremmers zijn medicijnen die de productie van maagzuur remmen of blokkeren. Er bestaat wel een verschil tussen maagzuurbinders en maagzuurremmers. Maagzuurbinders zijn de milde variant van maagzuurremmers: ze binden en neutraliseren het maagzuur alleen. Maagzuurremmers zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt.

Maagzuur medicijnen

Zoals hierboven vermeld kun je kiezen voor maagzuurremmers of maagzuurblokkers. Daarnaast zijn er ook geneesmiddelen die een beschermende laag aanbrengen aan de binnenkant van de maag, die voorkomen dat maagzuur terug de slokdarm instroomt. Het medicijn Gaviscon legt een schuimlaagje bovenop de maaginhoud. Zo wordt het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm voorkomen. Gaviscon werkt tot vier uur lang. Het is wel aan te raden eerst je arts te raadplegen voor je bepaalde medicijnen gaat nemen tegen maagzuur.

Sucralfaat

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer