Wat is migraine?
Ongeveer 1 op 10 personen heeft wel eens last van migraine, een hoofdpijn die meestal aan één kant van het hoofd voorkomt en hevig bonst. Deze hoofdpijn komt in aanvallen op, normaal gezien niet vaker dan 1 keer per week. Deze aanvallen kunnen van 4 tot 72 uur duren. Vaak gaat een migraine-aanval gepaard met symptomen zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid of geur. Ongeveer 20% van de migrainepatiënten heeft al klachten voordat de hoofdpijn ontstaat, zoals het zien van flikkerende sterretjes en donkere vlekken, spraakstoornissen of een tintelend en doof gevoel in de vingers. Dit wordt ook wel aura genoemd.
Migraine heeft vaak een erfelijke aanleg. Een aanval kan soms worden uitgelokt, bijvoorbeeld door:
- Stress en vermoeidheid
- Bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade, koffie, oude kazen of vette voeding
- Alcohol
- Het gebruik van vrouwelijke hormonen, bijvoorbeeld de pil
Wat kan je zelf doen?
De behandeling van migraine begint bij het opsporen van de factoren die bij jou een aanval kunnen uitlokken. Dit kan je doen door een migrainedagboek bij te houden. Wanneer je een verband hebt gevonden tussen bepaalde factoren en het opkomen van een migraine-aanval, kun je deze proberen te mijden. Probeer de voedingsmiddelen in kwestie te vermijden of te beperken, bespreek met je gynaecoloog of je een andere anticonceptiemethode kan gebruiken en ontspan en slaap voldoende. Het aanbrengen van ijs op het voorhoofd kan ook helpen. Je mag ook pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen nemen, eventueel in combinatie met een middel om de misselijkheid en het braken tegen te gaan. Neem een kijkje in de online apotheek.
En als dat niet helpt?
De dokter kan medicatie voorschrijven die inwerken op de bloedvaten. Deze producten worden triptanen genoemd. Ze hebben zowel op de hoofdpijn als op de andere symptomen een effect. Soms is het een beetje zoeken welk triptaan het meest effectief is voor jou. Er kunnen namelijk ook ongewenste effecten zoals tintelingen in de vingers of benauwdheid in de borst ontstaan.
Het is belangrijk dat deze bij het opkomen van een migraine-aanval zo vroeg mogelijk worden ingenomen. Als een eerste tablet geholpen heeft, kan er met een interval van 4 uur nog één worden ingenomen. Wanneer de eerste dosis niet hielp, heeft ook de tweede geen zin. Eventueel mag je het triptaan combineren met een dosis paracetamol of ibuprofen.
Overgebruik van deze triptanen wordt afgeraden. Als je ze te vaak nodig hebt, kun je het beste met je arts bespreken of er medicatie is die je preventief kan innemen.