Wat is een moedervlek? Moedervlekken zijn gekleurde vlekken op de huid die bij de geboorte of kort daarna aanwezig zijn. Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof en ziet er meestal dus bruin uit. Het is heel normaal om moedervlekken te hebben en iedereen heeft ze, gemiddeld zo’n 25.
Gezonde moedervlek
De meeste moedervlekken zijn onschadelijk en hoeven niet te worden verwijderd. De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus of naevocellularis. Je kunt een moedervlek echter altijd laten verwijderen wanneer je het uiterlijk ervan niet leuk vindt, maar het is niet noodzakelijk. Andere soorten moedervlekken, zoals hemangiomen – afhankelijk van hun locatie – of moedervlekken, kunnen wel leiden tot een verhoogd risico op bepaalde medische aandoeningen, zoals huidkanker.
Kwaadaardige moedervlek
Het risico op het ontwikkelen van melanoom hangt van veel dingen af, waaronder leefstijlfactoren en sommige medische aandoeningen. Gemiddeld worden ongeveer 85 van de 100 melanomen, oftewel 85%, veroorzaakt door te veel ultraviolette straling. Het risico op melanoom neemt toe met de leeftijd. Deze aandoening komt daarom vaker voor bij oudere mensen. 35% van de mensen die worden gediagnosticeerd met melanoom, zijn tussen de 60 en 74 jaar en 25% is 75 jaar of ouder.
Kwaadaardige moedervlek herkennen
Het belangrijkste waar je op moet letten bij het herkennen van een kwaadaardige moedervlek, is de rand van de moedervlek. Om een beginnend melanoom te kunnen herkennen kun je de ABCDE-regel gebruiken:
- Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere kleur of vorm dan de andere helft
- Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige of grillige rand
- Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft zelfs verschillende kleuren
- Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter
- Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert zelfs van vorm
Moedervlek laten verwijderen
Een moedervlek laten verwijderen kan worden gedaan onder lokale verdoving. Het te behandelen gebied wordt schoongemaakt met een desinfecterend middel en verdoofd via een injectie. Hierna snijdt de dermatoloog de moedervlek uit de huid met een chirurgisch mesje. Het verwijderen van een moedervlek duurt slechts een korte tijd – niet langer dan een kwartier – en wordt meestal poliklinisch gedaan. Poliklinisch wil zeggen dat een opname niet nodig is en je meteen erna terug naar huis mag.
Het weghalen van een moedervlek zal altijd een litteken achterlaten. Soms is het litteken iets dikker en blijft het duidelijk zichtbaar. Zeker bij een donkere huid is het litteken vaak beter zichtbaar. Het is vooraf niet te voorspellen hoe de wond eruit komt te zien, maar je kunt wel een zalf en pleisters gebruiken om de zichtbaarheid van littekens tot een minimum te beperken.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat is mijn zonnecrème factor?‘.