Hoe kan een mondmasker jou beschermen in de Coronatijd?

Mondmaskers

De adviezen rondom mondkapjes lopen ver uiteen. In het ene land geeft de premier aan dat mondkapjes van levensbelang zijn en worden ze verplicht gesteld voor iedereen die over straat loopt. Maar in het andere land geeft een president aan dat mondkapjes alleen maar schijnveiligheid bieden en raadt burgers dan ook af mondkapjes überhaupt te gebruiken. Kortom, er is geen touw aan vast te knopen. In deze blog dan ook uitleg en helderheid over het toepassen en reinigen van mondkapjes zodat jij weet hoe je jezelf kunt beschermen tegen Corona.

Verschillende soorten mondmaskers

Mondkapjes zijn niets nieuws. In China draagt men in het dagelijks leven mondkapjes en in Europa gebruiken chirurgen ze op de operatiekamer en schilders, timmermannen en houtbewerkers op de werkplaats. Mondkapjes worden dus voor ver uiteenlopende doeleinden gebruikt met het resultaat dat er duizend en een verschillende soorten, maten en kleuren op de markt zijn.

Operatiemaskers en stofmaskers

Het stofmasker wordt voornamelijk door bouwvakkers toegepast en biedt bescherming tegen zaagsel of ander fijnstof. Het operatiemasker, ook wel chirurgisch mondneusmasker genoemd, is opgebouwd uit meerdere stoflagen en beschermt tegen grotere speekseldruppels. Dit is op de operatiekamer essentieel om ontstekingen en dergelijken te voorkomen. Chirurgische mondmaskers zijn er in 3 typen:

  • Type I
  • Type II
  • Type IIR

De eerste twee varianten bieden voornamelijk bescherming tegen grote speekseldruppels. Deze mondkapjes kunnen goed worden gebruikt wanneer je zelf last hebt van symptomen. Door het dragen van zo’n kapje bescherm je anderen om je heen. Ze bieden echter onvoldoende bescherming om het Coronavirus tegen te houden van buitenaf. Het type IIR is de variant die geen vocht door laat. Volgens het FOD volksgezondheid biedt dit type mondmasker voldoende bescherming om de mond- en neusslijmvliezen tegen het Coronavirus te beschermen.

FFP maskers

De zogenoemde FFP maskers bevatten een filter en beschermen naast speekseldruppels ook tegen microscopisch kleine deeltjes. Afhankelijk van de materiaaldikte, zorgen deze maskers voor een bepaalde beschermingswaarde. Hieronder de drie verschillende types en de efficiëntie van bescherming tegen partikels die door de lucht zweven.

Al deze type maskers bieden volgens het FOD Volksgezondheid voldoende bescherming tegen Corona. Wanneer je in de buurt komt van mensen die besmet zijn met Corona en hoesten of niezen en het virus dus door middel van speekseldruppeltjes verspreiden, wordt minimaal type FFP2 aangeraden.

De mondmaskers die je kunt gebruiken om jezelf tegen besmetting met Corona te beschermen kun je zowel in fysieke als online apotheken in België aanschaffen.

Hoe gebruik je een mondmasker op de goede manier?

Hoe goed je mondmasker ook is, bescherming kan alleen worden gewaarborgd wanneer het mondmasker op de juiste manier wordt gebruikt. Hieronder een beschrijving hoe je de maskers moet opzetten en afdoen en ook waar je op moet letten gedurende het dragen van het mondmasker.

Een mondmasker opzetten

Een mondmasker hoort ten alle tijden in een verpakking te zitten, anders kan de kwaliteit sowieso niet worden gewaarborgd. Voordat je het het mondkapje uit de verpakking haalt moet je grondig je handen wassen. Raak vervolgens alleen de buitenkant van het mondkapje aan en plaats deze over neus en mond. Trek eerst het onderste elastiek over het hoofd heen, zodat deze in de nek zit, het tweede elastiek kan rond de bovenkant van het hoofd worden bevestigd. Trek de elastieken eventueel aan, zodat het mondmasker goed blijft zitten. Druk vervolgens de ijzeren strip rondom de neus goed aan, zodat er geen lucht langs het masker kan gaan.

De maat van het mondmasker is erg belangrijk. Als het niet goed aansluit aan de rondingen van het gezicht en er dus lucht langs het masker kan gaan, heeft het dragen van het masker weinig zin.

Dragen van een mondmasker

Bedenk goed dat eventuele besmettingsbronnen zich ophopen aan de buitenkant van het masker. Het is daarom van belang dat je het masker zo min mogelijk met je handen aanraakt. Door aanraking kunnen besmettingsbronnen overgedragen worden op je vingers en als je vervolgens in je ogen wrijft kan het virus alsnog het lichaam binnentreden.

Verder is het van belang het masker tussentijds niet af te zetten. Zodra het masker over het gezicht gaat schuiven kan de binnenkant in aanraking komen met besmettingsbronnen die elders op het gezicht terecht zijn gekomen. Wanneer je het mondmasker vervolgens weer over je neus en mond heen zet, adem je dus direct het virus in.

Wanneer het mondmasker aan de binnenkant vochtig wordt, of wanneer de ademhaling vermoeilijkt, is het tijd om het mondmasker te vervangen.

Een mondmasker afzetten

Het afzetten van een mondmasker moet goed gebeuren, anders is de kans op besmetting alsnog erg groot. Voordat je het masker afzet moet je je handen goed ontsmetten met ontsmettingsmiddel of door ze grondig met zeep te wassen. Steek vervolgens je kin uit en buig naar voren terwijl je je kin van je lichaam weg houdt. pak de elastieken met beide handen en haal deze achter het hoofd vandaan. Door de zwaartekracht valt het masker nu naar beneden zonder iets anders aan te raken. Gooi het masker direct weg.

Hergebruik van mondmaskers

In principe wordt het hergebruik van mondmaskers sterk afgeraden. Zoals eerder besproken kunnen de besmettingshaarden zich aan de buitenkant van het masker bevinden. Wanneer je deze ergens neerlegt in plaats van in de prullenbak deponeert, kan het virus zich aan andere oppervlakken gaan hechten.

Daarnaast kan het masker aan de binnenkant besmet raken wanneer deze op een oppervlak wordt neergelegd waar besmettingshaarden aanwezig zijn.

Alleen door professionele reiniging met waterstofperoxide zouden maskers eventueel een tweede of derde keer gebruikt kunnen worden, maar ook absoluut niet meer dan dat. Het onderzoek dat hiervoor is uitgevoerd is niet erg grondig geweest met weinig materialen en weinig testen. Het is dus absoluut af te raden om maskers die u vanuit thuis gebruikt om bijvoorbeeld over straat te lopen of naar de supermarkt te gaan, her te gebruiken.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer