Is het normaal dat de ene voet groter is dan de andere? Het is volkomen normaal om twee voeten van verschillende grootte te hebben. Hoewel mensen en de meeste dieren voor het grootste deel bilateraal symmetrisch zijn, is de ene helft van ons lichaam niet altijd een exacte spiegel van de andere. Hoewel we ons lichaam aan beide kanten als hetzelfde beschouwen, zijn er toch subtiele verschillen.
Wat is de oorzaak van ongelijke voeten?
De meeste volwassenen hebben een voet die langer en/of breder is dan de andere. In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn deze variaties niet bijzonder opvallend of lastig. Het hebben van ongelijke voeten kan verschillende oorzaken hebben, zoals een aangeboren afwijking, een groeistoornis bij het opgroeien, botbreuken in de benen of een ongelijke vorm van de benen. Het is ook zo dat één deel van het lichaam meestal dominanter is dan het andere deel van het lichaam en zijn we geen exact symmetrische wezens. De linkervoet is meestal de grootste.
Wat kun je doen bij ongelijke voeten?
Als je voeten binnen een halve maat van elkaar meten en je geen andere problemen met je voeten hebt, koop dan gewoon schoenen die bij je grootste voet passen. Als jouw voeten een groter verschil hebben, is het beter om “niet-passende” schoenen te kopen om je voeten beter te beschermen. Dit betekent natuurlijk dat je twee paar schoenen moet kopen, wat je aankoopprijs verdubbelt.
Je kunt daarnaast ook (orthopedische) inlegzolen kopen om ruimte in te nemen in de schoen van de kleinere voet. Als je problemen hebt met het verschil tussen de twee voeten en het je houding en stappen beperkt, dan is het aan te raden om een podoloog, ook wel chiropedist genoemd, te contacteren. De podoloog behandelt klachten ten gevolge van een verkeerde stand of functie van de voeten of de tenen en kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je een tongpad aan te raden.
Een tongpad is een kussentje dat op de tong van de schoen wordt gelijmd om een goede pasvorm te garanderen. Een tongpad zorgt ervoor dat de schoen strakker zit en voorkomt dat de schoen gaat schuiven. Een tongpad heeft een zelfklevende achterkant en wordt aan de onderkant van de tong van je schoen geplaatst. Tongkussentjes werken in alle gesloten schoenen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat is een likdoorn en hoe verwijderen?’.