Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is de einddatum van de natale fase 2 uur na de geboorte van de placenta. Dat is ook de startdatum van de postnatale fase. De postnatale of postpartum periode begint dus net na de geboorte en duurt ongeveer 40 dagen (6 weken). De postnatale fase is een tijd waarin herstel en rust extra belangrijk zijn en hieronder bespreken we enkele aspecten waar rekening mee te houden en gaan we dieper in op postnatale rust en postnatale depressie.
Postnatale rust
De periode van postnatale rust begint te lopen op de dag van de bevalling. In de eerste weken na de bevalling kan je last hebben van veel verschillende kwaaltjes. Daarom is het belangrijk om goed te rusten. Als werkende vrouw in België heb je recht op verlof vóór en na de geboorte van je kind, dit wordt ook moederschapsrust genoemd. Deze periode bedraagt 15 weken. 1 week moet je verplicht voor de bevalling opnemen, de andere weken mag je na de bevalling opnemen. Als vader heb je bij de geboorte van je kind recht op vijftien dagen verlof.
Postnatale depressie
Postnatale depressie is een vorm van depressie die veel ouders ervaren na het krijgen van een baby. Het is een veelvoorkomend probleem en treft meer dan 1 op de 10 vrouwen binnen een jaar na de bevalling. Het kan ook van invloed zijn op vaders en partners. Veel vrouwen voelen zich in de eerste week na de bevalling een beetje down, huilerig of zelfs angstig. In het Engels wordt dit de “baby blues” genoemd. Dit duurt echter niet langer dan 2 weken na de bevalling. Als de symptomen langer aanhouden of later beginnen, kan dit betekenen dat je een postnatale depressie hebt.
Postnatale depressie papa
Postpartumdepressie is niet alleen iets dat nieuwe moeders kunnen krijgen, ook vaders kunnen dit hebben. Mannen kunnen gelijkaardige symptomen ervaren zoals vermoeidheid en veranderingen in slaap of eetlust, maar ze vertonen vaak minder uiterlijke emotionele uitingen, zoals huilen. Vooral vaders die voor het eerst vader zijn geworden zijn kwetsbaar. De piektijd voor postnatale depressie bij mannen is drie tot zes maanden na de geboorte. Net als bij postnatale depressie bij moeders, wordt het vaak niet gediagnosticeerd.
Postnatale depressie behandelen
Een postnatale depressie is goed te behandelen. Postpartumdepressie verdwijnt soms vanzelf binnen 3 maanden na de bevalling. Maar als het op enig moment jouw dagelijks leven verstoort, of als het gevoel van neerslachtigheid langer dan 2 weken aanhoudt, zoek je best hulp. Ongeveer 90% van de vrouwen met een postpartumdepressie kan succesvol worden behandeld met medicatie of een combinatie van medicatie en psychotherapie. Het toetreden steungroep kan ook heel nuttig zijn.
In ieder geval is het het beste om zo snel mogelijk een behandeling te zoeken. Als het laat of helemaal niet wordt ontdekt, kan de toestand erger worden. Experts hebben ook ontdekt dat kinderen kunnen worden beïnvloed door de onbehandelde postnatale depressie van een ouder. Ze kunnen meer vatbaar zijn voor slaapstoornissen, verminderde cognitieve ontwikkeling, onzekerheid en frequente driftbuien. Jij en jouw arts zullen een zorgvuldige beslissing moeten nemen over het gebruik en de keuze van antidepressiva, zeker als je borstvoeding geeft.
Wil je nog meer te weten komen over depressies? Lees dan ook ons artikel “Wat te doen tegen winterdepressie?“.