Wat is reuma?
Reuma is een overkoepelende naam voor de aandoeningen artrose en artritis. Hoewel de namen gelijkaardig zijn en beide aandoeningen wel wat gemeen hebben, is het toch niet helemaal hetzelfde. Artrose is een beschadiging van het gewrichtskraakbeen als gevolg van leeftijd en slijtage, terwijl artritis eerder een inflammatoire oorsprong heeft. Mensen met artrose hebben meer last bij belasting van de spieren en gewrichten, waar artritispatiënten vooral ’s nachts en ‘s ochtends last hebben. Artrose verslechtert dan ook tijdens de dag, terwijl artritis overdag verbetert.
Aangezien de kans op artrose groter wordt met de leeftijd, lijdt ook een groter deel van de bevolking aan deze aandoening. Bij bijna alle 75-plussers zijn er op een röntgenfoto wel afwijkingen te bemerken, al heeft zeker niet iedereen er last van. Artritis is zeldzamer en komt bij ongeveer 1% van de bevolking voor.
Wat kan je zelf doen?
Om de klachten van je reumatische aandoening te verminderen, zijn er gelukkig wel wat niet-medicamenteuze maatregelen die je zelf kan treffen. Zo is lichaamsbeweging heel belangrijk, ook al kan dat soms moeilijk zijn. Zwemmen en fietsen zijn ideaal. Ook gezond eten en gewichtsreductie in het geval van overgewicht verbeteren de klachten. Verder kunnen er ook hulpmiddelen zoals een wandelstok of aangepaste blikopeners worden aangeschaft om het dagelijks leven zonder al te veel problemen te kunnen voortzetten.
Ook pijnstillers zoals paracetamol of lokale ontstekingsremmers (bijvoorbeeld Voltaren of Flexium) kunnen helpen om de pijn te doen afnemen. Opwarmende zalven of patches kunnen extra verlichting bieden.
En als dat niet helpt?
Sommige patiënten met artrose zijn geholpen met producten op basis van glucosamine en/of chondroïtine. Dit zijn bouwstenen van kraakbeen. Uit onderzoeken blijkt dat deze kunnen helpen bij de pijnstilling en de functie van het gewricht zelfs een beetje kunnen verbeteren. Ze hebben geen acute werking – je moet ze een tijdje innemen om het effect ervan te ondervinden. Deze producten zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek.
Ook cortisonespuiten kunnen helpen, al worden die het liefste niet te frequent gebruikt. Er wordt een maximum van 4 keer per jaar gehanteerd. Ook hyaluronzuur kan worden ingespoten.
De medicamenteuze behandeling bij artritis verloopt anders, omdat de oorsprong van de aandoening verschilt van die van artrose. De dokter kan hier verschillende geneesmiddelen voorschrijven, waaronder ontstekingsremmers, geneesmiddelen die de activiteit van ontstekingen in de gewrichten verminderen (zoals sulfasalazine, methotrexaat of leflunomide) en injecties die het eiwit blokkeren dat een rol speelt in de ontstekingsreactie. Ook bij artritis kan cortisone helpen, zowel oraal als door middel van spuiten.
Als deze maatregelen niet helpen, kan overgegaan worden tot het plaatsen van protheses.