Een spierscheur is een veelvoorkomende blessure die iedereen kan overkomen, vooral sporters en fitnessliefhebbers. Een van de meest voorkomende gebieden waar spierscheuren optreden, is de kuitspier. De kuitspier bevindt zich aan de achterkant van het onderbeen en is verantwoordelijk voor enkelbeweging en stabiliteit. In deze blogpost bespreken we hoe je een spierscheur in de kuit kunt herkennen, de oorzaken behandeling en preventie.
Spierscheur oorzaken
Een spierscheur in de kuit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is plotselinge of overmatige kracht of druk op de spier, zoals bij hardlopen of springen. Een andere oorzaak kan een herhaalde belasting van de kuitspier zijn door overmatig gebruik, wat kan gebeuren bij atleten die overmatig trainen zonder voldoende rust te nemen. Slechte flexibiliteit of gebrek aan strekken vóór het sporten kan ook het risico op spierscheuren in de kuit vergroten. Bovendien kunnen veroudering, uitdroging en voedingstekorten ook bijdragen aan de kans op spierscheuren.
Spierscheur kuit herkennen
Het is niet altijd makkelijk om een spierscheur in de kuit te herkennen. De symptomen van een spierscheur in de kuit kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de scheur en zijn ook gelijkaardig aan die van een spierverrekking. Veel voorkomende symptomen van een spierscheur zijn plotselinge pijn in de achterkant van het been, zwelling, stijfheid en moeite met het bewegen van de enkel. Het is belangrijk om een spierscheur te onderscheiden van andere aandoeningen, zoals een spierverrekking, diep veneuze trombose of achillespeesontsteking, die vergelijkbare symptomen kunnen hebben. Een arts kan de diagnose van een spierscheur bevestigen door lichamelijk onderzoek en eventueel een MRI- of echografie uit te voeren.
Spierscheur kuit behandeling
De eerste stap bij het behandelen van een spierscheur in de kuit is om het been te laten rusten en gedurende de eerste 24-48 uur om de paar uur gedurende 20 minuten een ijskompres op het gebied aan te brengen. Dit helpt ontstekingen en pijn te verminderen. Na 48 uur kan het aanbrengen van een crème voor spier- en gewrichtsblessures, zoals een ontstekingsremmende crème, helpen bij pijnverlichting en het genezingsproces versnellen. Het is natuurlijk ook aan te raden om activiteiten te vermijden die het aangedane been verder kunnen belasten totdat de spier volledig is genezen.
Het belangrijkste wat je kan doen om een spierscheur te behandelen is de blessure een 10 à 20-tal minuten koelen om de zwelling te doen afnemen.
Flexagile-crème helpt bij de symptomatische behandeling van pijn als gevolg van spier- en gewrichtsletsels.
Het intapen van de kuitspier helpt het herstel aanzienlijk door immobilisatie van de spier en een betere doorbloeding.
Bij te hevige pijn kan je in samenspraak met je arts een pijnstiller op basis van paracetamol gebruiken.
Behandeling door een arts of fysiotherapeut
Als de spierscheur ernstig is, kan een arts of fysiotherapeut aanvullende behandelingen aanbevelen, zoals fysiotherapie of medicatie. Fysiotherapie kan oefeningen omvatten om de kuitspieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. In sommige gevallen kunnen medicijnen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verlichten. In andere gevallen kan een arts of fysiotherapeut het gebruik van ondersteunende apparaten zoals compressiekousen of beugels aanbevelen om het genezingsproces te bevorderen.
Een spierscheur in de toekomst voorkomen
Het voorkomen van een spierscheur in de kuit vereist een goede training en conditie hebben. Het is daarnaast belangrijk om zich altijd goed op te warmen voor elke fysieke activiteit en geleidelijk de trainingsintensiteit te verhogen in de loop van de tijd tijdens het sporten. Bovendien kunnen rekoefeningen en het gebruik van goed schoeisel ook spierscheuren helpen voorkomen. Het behouden van goede voeding en hydratatie maakt ook een groot verschil bij het proberen van spierscheuren te voorkomen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat te doen bij gewrichtspijn?’.