Waar moet je op letten en wat moet je vermijden bij het kiezen van een sportdrank? Energydranken zijn ontworpen om een bewegend lichaam te geven wat het nodig heeft, door specifieke hoeveelheden koolhydraten, natrium, kalium en soms andere functionele ingrediënten te voorzien. Hoewel deze drankjes een prestatievoordeel kunnen bieden, variëren ze sterk in wat ze bieden op basis van portiegrootte en merk.
Waar op letten kiezen sportdrank?
Het doel van een sportdrank is om tijdens het sporten verloren energie, elektrolyten en vocht aan te vullen. Bij het kiezen van welke sportdrank het beste bij jou past, zijn er nogal wat componenten waar je rekening mee moet houden.
Koolhydraten
Energie of calorieën in een sportdrank komen vaak van koolhydraten, die goede suikers zijn, en al dan niet nodig zijn afhankelijk van de duur van het sporten. Koolhydraten zijn de meest efficiënte vorm van energieproductie in het lichaam en zullen je extra energie geven tijdens lichaamsbeweging.
Elektrolyten
Elektrolyten zijn de sleutel tot het gebruik van voedingsstoffen, vochtbalans en spiercontractie tijdens het hardlopen. Elektrolyten die nodig zijn in het lichaam zijn: natrium, kalium, calcium, chloride en magnesium. Als het gaat om de beste sportdranken voor duursporten, is de focus op natriuminname ontzettend belangrijk.
Wat vermijden bij kiezen sportdrank?
Suikeralcoholen
Suikeralcoholen worden vaak toegevoegd aan sportdranken met of zonder calorieën. Het is een soort koolhydraat dat een andere chemische structuur heeft dan traditionele suikers, maar net zo zoet smaakt. Het probleem is dat ze echter niet volledig worden opgenomen of verteerd in het maagdarmstelsel en een opgeblazen gevoel, gas, diarree of maagkrampen kunnen veroorzaken.
Cafeïne
Hoewel cafeïne nuttig kan zijn bij het verkrijgen van extra energie bij het sporten, raden we aan cafeïne te vermijden bij het kiezen van een gezonde sportdrank. Hoewel cafeïne je een boost van energie kan geven, is het ook een gastro-intestinaal stimulerend middel en kan het, net als suikeralcoholen, een opgeblazen gevoel, gas, diarree of maagkrampen veroorzaken.
Sportdranken soorten
Isotone sportdrank
Een isotone sportdrank is een vrij typische sportdrank die tussen de 40g en 80g koolhydraten per liter bevat. Dit type sportdrank heeft dezelfde osmolariteit als lichaamsvloeistoffen en is daarom de meest effectieve manier om zowel tijdens als na het sporten te hydrateren. Een isotone drank is aan te raden bij sporten die langer dan 60 minuten duren, zoals voetbal of hardlopen. Isotone sportdranken zijn beschikbaar als drankje maar ook in poedervorm.
Hypotone sportdrank
Een hypotone sportdrank bevat minder deeltjes dan het lichaamsvocht. Een hypotone sportdrank kan daarom snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Een hypotone drank is lichter dan bloed, waardoor het lichaam de vloeistof sneller kan opnemen. Het verlaat ook sneller de darmen en wordt efficiënt geabsorbeerd door de dunne darm. Deze voordelen maken hypotone dranken de beste oplossing om goed gehydrateerd te blijven.
Hypertone sportdrank
Als je sport om gewicht te verliezen of het sporten beperkt wordt tot minder dan een uur, kun je beter gewoon water of een hypertone drank drinken tijdens het sporten. Hypertone dranken of poeders bevatten minimum 8 gram suiker per 100 milliliter water en ze leveren alleen energie en helpen niet tegen uitdroging. Het grote verschil met een isotone of hypotone sportdrank is dat de stoffen uit een hypertone drank traag worden opgenomen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Sportvoeding en geneesmiddelen: waar je zeker op moet letten“.