De besmettelijke bacterie Streptococcus pyogenes is in opmars bij kinderen in België, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Referentiecentrum (UZA). Wat is Streptococcus pyogenes, de pusvormende streptokok, hoe kun je de symptomen herkennen en wat is de behandeling voor groep-A-streptokok of GAS?
Wat is streptocovccus pyogenes?
Volgens het Nederlandse RIVM zijn streptokokken bacteriën die bij mensen tot ziekte kunnen leiden. Er zijn verschillende soorten streptokokken, en Streptococcus pyogenes is er daar eentje van. Streptococcus pyogenes is een mensspecifieke bacteriële ziekteverwekker die een breed scala aan manifestaties kan veroorzaken, variërend van milde lokale infecties tot levensbedreigende invasieve infecties. Veel virussen en bacteriën kunnen acute faryngitis veroorzaken. Streptococcus pyogenes – ook wel groep A Streptococcus (groep A streptokok) genoemd – veroorzaakt acute faryngitis dat in de volksmond bekend staat als keelontsteking.
Streptocovccus pyogenes symptomen
Groep A streptokokken (GAS) infectie veroorzaakt meestal keelpijn en koorts. Soms kunnen mensen in korte tijd ernstig ziek worden door deze bacterie. Dit heet een “invasieve GAS infectie”. GAS is overdraagbaar en geïnfecteerde kinderen moeten daarom uit de buurt van school, kleuterschool of kinderopvang worden gehouden totdat ze ten minste 24 uur met antibiotica zijn behandeld en zich opnieuw goed voelen. GAS kan worden verspreid door niezen, hoesten en handcontact, en in zeldzame gevallen via voedsel overgedragen worden. Typische symptomen zijn keelpijn door streptokokken: een zere, rode keel met dik, pusachtig vocht rond de amandelen; koorts en koude rillingen; vergrote en gevoelige lymfeklieren in en rond de nek; mogelijk ook braken en buikklachten bij kinderen.
Streptocovccus pyogenes behandeling
Ziekten door de GAS zijn meestal goed te behandelen met antibiotica. In de meeste gevallen zal daarom antibiotica voorgeschreven worden. Penicilline en amoxicilline zijn de gebruikelijke antibiotica die worden gebruikt om dit soort keelontsteking te behandelen. De zorgverlener zal jouw kind een injectie geven of een antibioticum voorschrijven in pil- of vloeibare vorm. De pillen of vloeistof worden meestal gedurende 10 dagen ingenomen. Na aanvang van antibiotische behandeling is de patiënt nog 2 tot 3 dagen besmettelijk, maar de praktijk wordt 24 uur na het beginnen van de antibiotische behandeling aangehouden als besmettelijke periode. Na 24 uur mag de patient daarom terug onder de mensen komen.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat doen bij griep bij kinderen?‘.