Juist nu is bewegen belangrijk
Een van de vele voordelen van lichaamsbeweging is de positieve invloed op het immuunsysteem. Verantwoordelijk voor onze natuurlijke afweer zijn NK-cellen (Naturalkillercellen, die alles ‘killen’ wat er binnenkomt) en T-cellen (witte bloedcellen). Wanneer je dagelijks met matige intensiteit beweegt, neemt de activiteit van deze cellen toe. Je hart en je bloedsomloop gaan beter werken, waardoor de afweercellen zich beter door je lichaam verspreiden en je weerstand wordt versterkt. Bij een gebrek aan activiteit zal je afweer juist verzwakken.
Hoewel lichaamsbeweging niet de enige manier is om je afweer te versterken, is het een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed functionerend immuunsysteem.
De beweegnorm
Hoeveel beweging heb je nodig om fit en gezond te blijven? Verschillende gezondheidsinstanties hebben hiervoor richtlijnen opgesteld, zogenaamde beweegnormen. Zo adviseert de Gezondheidsraad voor volwassenen om minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld wandelen, fietsen, een potje badminton of in een rustig tempo traplopen. Ook wordt aangeraden om niet te veel stil te zitten en om oefeningen te doen die botten en spieren versterken. Dat kan met gewichten, maar er zijn ook tal van oefeningen waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. Voorbeelden en inspiratie hiervoor vind je in overvloed op YouTube en er zijn ook allerlei fitness apps om thuis te oefenen.
Blijf binnen je grenzen
Topsporters en fitnessfanaten zullen geen moeite hebben om ook thuis een stevig trainingsregiem aan te houden, maar voor de meesten onder ons geldt: overdrijf het niet. Als je opeens veel vaker gaat trainen is de kans op blessures ook groter, zeker als je het niet gedoseerd opbouwt. Wanneer je de intensiteit overdrijft, verzwak je bovendien je afweersysteem in plaats van het te versterken. Je bereikt dan een omkeerpunt, omdat je te veel vraagt van je lichaam.
Wat je beter kunt doen om fit te blijven, zit hem vooral in de kleine dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld de tijd die je normaal in de auto zit op weg naar je werk besteden aan beweging. Dat kan van alles zijn: push-ups, de hond uitlaten, aerobics of een potje voetbal met de kinderen in de tuin. Belangrijk is dat je een plan hebt en je daar elke dag aan houdt en vooral dat je het zitpatroon doorbreekt.
‘Doe als op het werk’, is een simpel, maar waardevol advies. In plaats van naar de printer of de kantine te lopen: ga een blokje om, doe een boodschap, loop een keer alle trappen op en af.
Bewegen op verwijzing
Wil je hulp om thuis voldoende beweging te krijgen, dan kun je gebruik maken van een dienst van het Vlaams Instituut Gezond Leven en je laten begeleiden door een Bewegen Op Verwijzing coach. Dit is een gezondheidsprofessional die je adviseert en stimuleert met een persoonlijk beweegplan en consultaties. Normaal is hiervoor een verwijsbrief van je arts nodig, maar zolang de coronacrisis duurt, kun je rechtstreeks contact opnemen met een coach in je buurt.