Tandenpoetsen doe je zo
- 2x per dag 2 minuten. Tandenpoetsen doe je minimaal twee keer per dag, na het ontbijt en voor het slapengaan. Om tandplak te verwijderen en de fluoride in de tandpasta in te laten werken, is tijd nodig. Tandartsen en mondhygiënisten benadrukken dat je voor elke poetsbeurt twee minuten uit moet trekken. En dat is misschien langer dan je gewend bent. De meeste mensen poetsen namelijk niet langer dan zo’n 45 seconden.
- Zachtjes aan. Grondig poetsen betekent niet dat je kracht moet zetten. Integendeel, hard poetsen kan op den duur het tandglazuur beschadigen. Gebruik een tandenborstel met zachte, afgeronde haren en houd deze zonder druk uit te oefenen in een hoek van 45° op het tandvlees. Een tandenborstel met een kleine kop verdient de voorkeur, omdat je hiermee beter de achterste kiezen en andere moeilijke plekjes kunt bereiken. Voor een optimale werking wordt aangeraden een tandenborstel uiterlijk na drie maanden te vervangen.
- Korte bewegingen. Een techniek die vaak wordt aanbevolen is het maken van korte cirkelvormige bewegingen met de tandenborstel. Werk op deze manier tand voor tand af en besteed extra aandacht aan de rand van het tandvlees.
- De juiste volgorde. Om zeker te zijn dat je geen plek overslaat, is het goed om altijd een vaste volgorde aan te houden. Poets eerst de buitenkant van het bovengebit en vervolgens van het ondergebit. Reinig dan de binnenkant van het bovengebit en het ondergebit, en tenslotte de snij- en kauwvlakken. Voor een frisse adem kun je ook je tong nog een likje tandpasta geven.
Elektrisch tandenpoetsen
Een elektrische tandenborstel doet het werk voor je en maakt de roterende bewegingen die worden aanbevolen voor een grondige gebitsreiniging. Elektrisch poetsen wordt dan ook over het algemeen aangeraden door tandartsen. Elektrische tandenborstels werken volgens verschillende principes. Modellen met een oscillerende-roterende werking zijn het meest effectief. Bij dit type draait de borstel niet alleen rond, maar beweegt ook heen en weer. Uit onderzoek blijkt dat deze borstels de tandplak het beste verwijderen. Met elektrisch poetsen kun je al jong beginnen, er bestaan speciale uitvoeringen voor kinderen.
Hoe belangrijk is de tandpasta?
De functie van tandpasta is tweeledig: reinigen en beschermen. Daarom bevatten de meeste tandpasta’s fluoride, een essentieel sporenelement dat ons lichaam zelf niet aanmaakt. Bij het poetsen blijft wat fluoride kleven op de tanden, waardoor het tandglazuur beter bestand wordt tegen zuur. Suiker uit de voeding wordt door de mondbacteriën namelijk omgezet in zuur, en dat zuur tast het tandglazuur aan, waardoor cariës kan ontstaan. Kindertandpasta bevat minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen, omdat grote hoeveelheden fluoride niet goed zijn voor tanden die zich nog ontwikkelen.
Er zijn speciale tandpasta’s verkrijgbaar voor uiteenlopende problemen, zoals tandvleesaandoeningen, tandsteen, verkleuringen en gevoelige tanden. Je tandarts of mondhygiënist kan je vertellen welke tandpasta in jouw geval het het best is. Overigens: welke tandpasta je ook gebruikt, je hebt er maar een klein beetje van nodig. Het effect is niet afhankelijk van de hoeveelheid tandpasta, maar van de grondigheid waarmee je poetst.
Tandenstokers, flosdraad of ragers?
Een goede dagelijkse gebitsverzorging houdt meer in dan poetsen. Voedselresten en tandplak tussen de tanden en kiezen kunnen tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Om deze moeilijk bereikbare plekken schoon te houden, gebruik je ragers, tandenstokers of flosdraad. Vooral wanneer de ruimte tussen de tanden klein is, werkt flossen vaak het best. Flosdraad is er in verschillende uitvoeringen. Naast de normale dunne draad is er ook een breder en platter type en een speciale dikke flos voor beugels en bruggen. Gewaxte flosdraad rafelt minder snel en glijdt soepeler tussen de tanden. Het voordeel van ongewaxte flosdraad is weer dat het meer plaque verwijdert.
Flossen stap voor stap
- Trek circa 40 cm flosdraad uit het houdertje.
- Span een stukje van 5 cm strak tussen je duimen en/of wijsvingers.
- Beweeg dit voorzichtig tussen de tanden naar het tandvlees toe.
- Haal met een zagende beweging terug.
- Laat het touwtje aan één kant los en trek het zijdelings tussen de tanden weg.