Maar hoe vertrek je nu juist gezond op reis en wat doe je precies als je dan toch ziek valt op reis?
1- Vertrek gezond
Wanneer je gezond begint aan je reis, zal je een kleiner risico lopen om iets op te pikken onderweg. Je immuunsysteem is dan op volle sterkte en helemaal klaar om je te beschermen. Hier zijn 3 hulpmiddeltjes ter ondersteuning;
- De basis van je immuniteit ligt in je darmen. Meer bepaald in de darmflora. Je kan dus eigenlijk rechtstreeks je immuniteit verbeteren door je darmflora aan te sterken. Dit doe je het beste door zo’n 10 dagen voor vertrek te beginnen met een probioticum. Probiotica zijn een hele verzameling aan goede bacteriën die je darmflora zullen versterken.
- Multivitamines zijn ook verantwoordelijk voor een goede weerstand en mogen zeker gecombineerd worden met probiotica. Meer nog, het wordt zelfs aangeraden om beide te combineren.
- Ga je iets verder op reis, dan kan het aangewezen zijn om extra vaccinaties te laten zetten bij je huisarts. Controleer even op de website van het tropisch instituut wat de actuele aanbevelingen zijn voor jouw bestemming.
Als je met het vliegtuig op reis gaat, kan het handig zijn om een neusspray mee te nemen. Op deze manier heb je minder last aan je oren bij het opstijgen en landen. Er bestaan zelfs speciale oordopjes om deze klachten te verhelpen.
2- Gezond blijven op reis
De meest voorkomende gezondheidsproblemen op reis zijn maag- en darmklachten en problemen aan de luchtwegen, zoals hoest, keelpijn en oorpijn.
Eens je goed bent aangekomen op je bestemming kan het feest beginnen. Reisziektes zijn vaak te voorkomen met eenvoudige middeltjes. 3 tips om gezond te blijven:
- Handen vaak wassen en ontsmetten
- In tropische gebieden opletten met rauwe groenten
- Probioticum doornemen. Door verandering van eetgewoontes of door een gebrek aan hygiëne kan je last krijgen van maag en darm. Blijf daarom ook op reis je darmflora verzorgen door dagelijks probiotica te nemen.
Zorg verder voor een goede intieme hygiëne. Dit verkleint de kans op nare infectie op reis, zeker als het warm en vochtig is.
Wanneer je naar een zonnige locatie trekt, doe je er best aan om je uitvoerig te beschermen tegen de zon. Smeer je toch zeker iedere 2 uur in met voldoende zonnecrème. Een pet of zonnehoed is geen overbodige luxe. Voor kinderen smeer je best zonnecrème met factor 50+, hun huid is namelijk nog in volle ontwikkeling en daarom ook veel gevoeliger. Heb je een duiksessie tussen het koraal op de planning staan? Denk dan aan waterproof en milieuvriendelijke zonnecrème die onschadelijk is voor de riffen.
Hydratatie: Hoofdpijn, darmkrampen, misselijkheid of een algeheel slecht gevoel kan je krijgen door te weinig water te drinken. Op reis verlies je vaak sneller water door inspanning of het klimaat. Zo verlies je ook zout en mineralen. Drink voldoende en neem extra zout en mineralen. Je kan hiervoor tabletten oplossen in water. (ORS)
Door verandering van klimaat, door airco, tocht, in en uit het zwembad en wind kan je makkelijk last krijgen van je luchtwegen. Verzachtende keeltabletten kunnen van pas komen en een simpele tip: neem een klein sjaaltje mee.
Inesctenbeten, jeuk
Een repellent mag zeker niet ontbreken in je reisapotheek.
3- Wat als er geen dokter in de buurt is?
Gebruik steeds je gezond verstand is een mooie vuistregel. Maar plan ook zeker een bezoekje bij je huisarts in voor vertrek en vertel hem of haar waar je naar toe reist. Op deze manier zal je arts je op de beste manier kunnen informeren over mogelijke extra medicatie die je kan meenemen. Denk maar aan antibiotica bij ernstige reizigersdiarree. Voor onverhoopte ongelukjes, vul je je reisapotheek het best aan met
- Naalden
- Drukverband
- Bloedstelpende watten
4- Niet teveel stressen
Denk niet teveel na over alles wat er mogelijkerwijze kan mislopen, maar ga onbekommerd genieten. Je bent immers op vakantie. Oké, je kan je teen wel eens stoten, maar vooraf piekeren over alles wat er kan gebeuren komt je vakantieplezier niet ten goede.
5- Consulteer je apotheker thuis, waar je ook bent
Bij alle gezondheidsprobleempjes en vragen over medicatie kun je, ook in het verre buitenland, terecht bij de apothekers van Pharmazone. Via de chat helpen ze je met advies, en het is bijvoorbeeld ook mogelijk om producten die je ter plekke niet kunt vinden op te laten sturen naar je vakantieadres.
Hier vind je een complete lijst voor de reisapotheek.
En neem ook een kijkje op deze adviespagina.