Veilig onder de zonnebank, kan dat wel?

jonge vrouw op zonnebank

Dat er aan het gebruik van een zonnebank risico’s verbonden zijn, weten we allemaal. Maar hoe groot die risico’s zijn, daarover zijn de meningen verdeeld. Van: ‘geen probleem zolang je verstandig zont’ tot: ‘een belangrijke oorzaak van huidveroudering en huidkanker’.

Om met de mening van misschien wel de meest uitgesproken tegenstander te beginnen: ‘Een gouden regel: vermijd de zonnebank!’ zegt de Stichting tegen Kanker. Dit geldt speciaal voor jongeren onder de 18, omdat intensieve blootstelling aan UV-straling van de jonge huid kan bijdragen aan het ontstaan van huidkanker op latere leeftijd. Ook voor mensen met een zeer lichte huid of met een huidziekte is de zonnebank wat de Stichting betreft verboden.

Veiliger onder de zonnebank

Tegenover ‘vermijd de zonnebank!’ staan andere standpunten, die zeggen dat het zo’n vaart niet loopt. Een zonnebank produceert net zoals de zon UV-stralen, en net als aan het strand kun je voorzorgsmaatregelen nemen tegen de schadelijke effecten hiervan. En ‘als je de geleerden gelooft, mag er niks meer,’ is een ander argument dat nogal eens te horen valt.

Misschien moeten we ‘veilig onder de zonnebank’ vervangen door ‘veiliger onder de zonnebank’. Er zijn namelijk een aantal dingen die je kunt doen en juist niet moet doen om de risico’s van een zonnebankkuur te beperken.

Doen

Bepaal je huidtype

Afhankelijk van je huidtype zul je sneller bruin worden of juist eerder verbranden. Er zijn vier verschillende huidtypen. Voor mensen met type 1 wordt de zonnebank niet aangeraden en met huidtype 2 moet je erg voorzichtig zijn. Meer over de verschillende huidtypen en hoe ze reageren op zonnestraling kun je lezen in Wat is mijn zonnecrème factor?

Ken de regels

Ga je thuis onder de zonnebank, lees dan vooraf de gebruiksaanwijzing en volg de aanwijzingen op. Ga je naar een zonnestudio, vraag dan altijd om een persoonlijk advies.

Kalmpjes aan

Een zonnebankkuur bouw je langzaam op. De eerste keren blijf je er kort onder, pas later wat langer. Hoe lang, is afhankelijk van je huidtype.

Bescherm je ogen

Kijk niet in de lampen. Houd je ogen dicht of draag een donker brilletje om je ogen te beschermen tegen de UV-stralen.

Verzorg je huid

vrouw smeert crème op haar lichaam

Na de zonnebank en de douche kun je het beste een vochtinbrengende crème of lotion aanbrengen. Die beschermt je huid tegen uitdroging en vroegtijdige veroudering.

Vraag je arts om advies

Heb je een huidaandoening, gebruik je bepaalde medicijnen of heb je een ander gezondheidsprobleem waardoor je je afvraagt of een zonnebank wel kan? Vraag dan altijd je arts om advies. Ook als je veel sproeten, abnormale pigmentvlekken of grote moedervlekken hebt, kun je er je huisarts beter even naar laten kijken voordat je aan een zonnebankkuur begint.

Niet doen

Cosmetica en parfum

Onder invloed van de UV-straling kunnen deze producten huidirritaties veroorzaken. Was je make-up dus af voordat je onder de zonnebank gaat.

Te vaak gaan

50 keer per jaar onder de zonnebank is wel het maximum voor iedereen. Voor lichtere huidtypes is het aantal zelfs veel lager. En als je maar niet bruin kunt worden, heeft het waarschijnlijk weinig zin om vaker te gaan. Je pigment is erfelijk bepaald, daar doe je niets aan.

Zonnebrand gebruiken

Als het goed is, zijn de hoeveelheid licht en de duur van de blootstelling afgestemd op jouw huidtype en is extra bescherming niet nodig. Een zonnebrandcrème vermindert het effect van de zonnebank.

Zonnen als je verbrand bent

Toch verbrand onder de zonnebank? Verzorg je huid dan goed en blijf onder de lampen vandaan tot deze volledig hersteld is.

… of gebruik een zelfbruiner

zelfbruin spray

Zelfbruiner – vaak in de vorm van een spray – bevat DHA (dihydroxyacetone). Dit ingrediënt reageert met de eiwitten in de bovenste huidlaag. Deze reactie zorgt voor een bruine kleur die tot een week lang blijft zitten. Van zelfbruiners zijn geen schadelijke bijwerkingen bekend.

Categories: Lichaamsverzorging, Wintertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer