Wat zijn vitaminen en mineralen?
Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Ons lichaam maakt deze niet of in onvoldoende hoeveelheid aan. We moeten ze dus uit de voeding halen. Er zijn dertien vitaminen: vier die vetoplosbaar zijn (vitamine A, D, E en K) en negen die in water oplosbaar zijn (9 soorten vitamine B en vitamine C). Voorbeelden van mineralen zijn calcium en magnesium.
Dagelijkse behoefte
Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je normaal gesproken alle nodige vitaminen en mineralen binnen. Ook veel water drinken en regelmatig buitenkomen om je vitamine D-gehalte op peil te houden is belangrijk.
De Hoge Gezondheidsraad heeft voor iedere vitamine en mineraal een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bepaald. Dit wordt de ADH genoemd.
Vitaminesupplementen
Zoals hierboven vermeld heeft de gemiddelde persoon met een normaal voedingspatroon geen vitaminesupplementen nodig. Je haalt immers alles uit je voeding. Toch zijn er situaties waarin het wel wenselijk kan zijn dat bepaalde vitaminen aangevuld worden.
- Vegetariërs en veganisten: vitamine B12 en ijzer worden vooral uit dierlijke producten gehaald, wat maakt dat er bij vegetariërs en veganisten soms tekorten zijn
- Baby’s: het vitamine D-gehalte in moedermelk is van nature laag, dus bij baby’s die borstvoeding krijgen wordt extra vitamine D aanbevolen. Ook een vitamine K-supplement gedurende de eerste 3 maanden is nodig om het risico op bloedingen te verkleinen bij baby’s die borstvoeding krijgen, behalve wanneer er in het ziekenhuis al een inspuiting met vitamine K heeft plaatsvonden. Flessenvoeding bevat al extra vitamine D en K.
- Kinderen en 75-plussers hebben in het algemeen vaak extra vitamine D nodig.
- Zwangere vrouwen: vanaf vier weken voor de bevruchting tot minstens drie maanden in de zwangerschap wordt aanbevolen om dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen, om aandoeningen zoals een open ruggetje bij de baby te voorkomen.
- Patiënten die gedurende lange tijd cortisone nemen of die aan botaandoeningen lijden: extra calcium en vitamine D zijn in dit geval de aangewezen supplementen om de botten te verstevigen.
Ook als je niet binnen één van deze categorieën hoort, kan het zijn dat je tekorten hebt van bepaalde vitaminen en mineralen. Bij de arts kan je een bloedonderzoek laten doen om dit te controleren.